Zakonodavne inicijative poslanika i poslanica u porastu

Dok čekamo konstituisanje novog saziva Skupštine Crne Gore, pružamo uporedni pregled rada poslanika i poslanica u prethodnom periodu.

Analiza godišnjih izvještaja o radu Skupštine Crne Gore za posljednje četiri godine, pokazuje trend porasta vanrednih zasijedanja Skupštine i kontrolnih saslušanja.

Izbijanje pandemije koronavirusa odrazilo se na intenzitet parlamentarne aktivnosti: tokom 2020. godine donijeto je dvostruko manje zakona od prosjeka tokom ostale tri godine.

Međutim, institut poslaničkih pitanja najmanje je korišćen tokom prošle 2022. godine, tokom koje je u Skupštini izglasano nepovjerenje 42. i 43. Vladi Crne Gore.

Radna tijela Skupštine su vremenski najduže radila 2021. godine kada je
najaktivniji bio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet , dok je najviše sjednica održano u 2019. godini gdje prednjači Zakonodavni odbor sa 49 održanih sjednica. Najmanje sjednica je održano tokom 2020. godine.

Odbor za antikorupciju je, ukupno posmatrano, najpasivniji skupštinski odbor.
Trend pasivizacije ovog odbora je posebno primjetan tokom 2020, 2021. i 2022. godine. Odbor za evropske integracije, kao još jedno radno tijelo sa tzv. horizontalnim mandatom, da nadgleda proces usaglašavanja sa EU standardima, je takođe među najpasivnijim. Tokom 2022. godine, zasijedao je tek nešto više od tri sata.

Dodatno, trend porasta zakonodavne inicijative poslanika i poslanica u periodu od 2019. do 2022. godine, ukazuje na neophodnost da se bliže reguliše proces izrade zakona, kada ih iniciraju poslanici i poslanice, s obzirom na to da nema obaveze sprovođenja javnih rasprava i analiza uticaja propisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *