MERLIN u Briselu – O vladavini prava sa predstavnicima EU

Sa kolegama iz Beogradskog centra za bezbednosnu politku iz Srbije, Instituta za evropske politike iz Makedonije, posjetili smo institucije EU i razgovarali sa organizacijama i fondacijama koje prate Zapadni Balkan u Briselu, 16-19. maja.

Posjeta je organizovana od strane Instituta za evropsku politiku Fondacije za otvoreno društvo i Evropskog fonda za Balkan a nadovezuje se na projekat koje naše tri organizacije sprovode pod nazivom „Monitoring i procjena vladavine prava na Zapadnom Balkanu – MERLIN”.

U toku posjete, održani su sastanci u Generalnom direktoratu za pravosuđe i zaštitu potrošača (DG JUST) kao i Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Osim Komisije, sastali smo se i sa predstavnicima Komiteta za proširenje Savjeta Evropske unije (COELA) kao i predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove.

U okviru posjete, održan je i okrugli sto u prostorijama OSEPI, na temu „Vladavina prava na Zapadnom Balkanu – Jačanje mehanizma uslovljavanja u poglavljima 23 i 24 pregovora sa EU“. Događaju su prisustvovali eksperti iz istraživačkih centara, organizacija i fondacija koje se bave pitanjima vezanim za politiku proširenja i Zapadni Balkan, kao i gosti iz Evropskog parlamenta.

Teme sastanaka su bile trenutna situacija u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji u oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24. Na sastancima sa predstavnicima institucija EU i organizacijama koje prate događaje u Crnoj Gori, istakli smo naša zapažanja o problemima sa integritetom policije, radu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, primjedbama koje imamo na početak rada Agencije za sprječavanje korupcije, slaboj saradnji Državne revizorske institucije i tužilaštva, najnovijim trendovima u sistemu javnih nabavki, slabom nadzoru nad sektorom bezbednosti i odbrane, ali i trenutnim dešavanjima na politčkoj sceni, prelaznoj vladi i nadzoru koji treba sprovesti radi sprečavanja zloupotrebe javnih fondova u partijske svrhe.

Cilj projekta MERLIN WB je uspostavljanje regionalnog koordinacionog mehanizma za demokratiju i vladavinu prava, kroz sprovođenje obaveza iz poglavlja 23 i 24. Projekat vodi Institut za evropske politike iz Skoplja, a partneri su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Institut alternativa, kao i GONG iz Hrvatske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *