Primijeniti sporazum

Poslanici imaju pravo da na različite načine saopštavaju svoje poruke, a opozicioni poslanici naročito, pa i na neuobičajen, nekonvencionalan način.

Međutim, ostatak parlamentarnog performansa od prošlog petka je bio mučan, nasilan, nepotreban, nevaspitan i neprimjeren našem parlamentarnom životu.

Tome su doprinijeli poslanici DF, dvojica naročito, ali i sam Predsjednik Vlade odgovarajući istom mjerom.

Demokratski front je očigledno djelovao u skladu sa svojim planom (predizborne kampanje) da:

1. sebe dodatno predstavi kao jedinu ”tvrdu” opoziciju

2. da dodatno prolongira agoniju formiranja prelazne vlade

3. da marginalizuje druge umjerenije opozicione aktere, što se obično dešava u situaciji kada se politička rasprava radikalizuje.

Nažalost, događaji ovog tipa pogoduju i hrane DPS kao navodno dežurnog čuvara poretka i DF koji ubjeđuje opozicionu javnost da je posredno i neposredno nasilje dozvoljen metod kojim se ova vlast jedino može smijeniti.

Međutim, Skupština mora da radi, a naročito sada kad treba presudno da pomogne rješavanju političke krize, izboru nove vlade i makar djelimičnom i postepenom vraćanju povjerenja u izborni proces.

Političke tokove u zemlji ne može da određuje grupacija koja ima manje od deset posto podrške u biračkom tijelu. Stvari su se od prošlih izbora jednostavno promijenile, broj poslanika ne odgovara trenutnoj snazi političkih aktera u biračkom tijelu, a većina građana odbija da podrži radikalna rješenja.

Što je neophodno dalje raditi:

1. ubrzati proces formiranja nove vlade; ali i drugih imenovanja, prvo generalnog inspektora u ANB, a zatim i na druge pozicije u državnoj i lokalnoj samoupravi bez opstrukcija vlade i DPS-a

2. nastaviti redovan parlamentarni rad i usvajanje zakona koji su na čekanju, uključujući i medijske zakone,

3. pojačati parlamentarni nadzor vlade i dati novu šansu opoziciji koja ne učestvuje u prelaznoj vladi da prati proces

4. nastaviti pripreme izbora uključujući stroge kontrole i revizije biračkog spiska i srodnih baza podataka i registara

5. pojačati organizovani rad policije i tužilaštva na otkrivanju organizovanih grupa koje utiču na izbornu volju građana

6. ne usporavati realizaciju obaveza iz procesa evropske integracije ni u vladi ni u parlamentu, što je zahtjev i očekivanje Evropske komisije, a prije svega interes građana Crne Gore

Na kraju, predstavnici opozicije u prelaznoj vladi i na drugim funkcijama u sistemu javne uprave moraju ukoliko žele podršku javnosti, redovno, odgovorno, organizovano i profesionalno obavještavati javnost o svom radu i rezultatima.

Misle li da se ozbiljnije suprotstave vladajućoj DPS, opozicione partije do kraja mjeseca moraju donijeti konačnu odluku o eventualnim predizbornim koalicijama, obznaniti odluku i krenuti u predizbornu kampanju za koju je je preostalo manje vremena nego što je dana do izbora.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Tekst originalno objavljen u sekciji Forum dnevnog lista Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *