IA na OGP samitu u Meksiku – Saradnja civilnog društva i DRI

Naš istraživač, Marko Sošić, govorio je na panelu o saradnji nezavisnih institucija (poput DRI, ombudsmana, itd.) i civilnog društva, organizovan u okviru Dana civilnog društva na globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu, u Meksiko Sitiju (27-29. oktobar).

Panel pod nazivom “Jačanje saradnje nezavisnih institucija i civilnog društva u okviru OGP nacionalnih akcionih planova”  organizovan je od strane U4 Antikorupcijskog centra za istraživanje (Norveška), Svjetske banke, Građanske inicijativa za jednakost i pravdu (Argentina).

Podijelili smo naša dosadašnja iskustva iz saradnje sa Državnom revizorskom institucijom. Posebna pažnja je posvećena naučenim lekcijama iz ovogodišnjeg projekta u okviru kojeg smo kroz različite aktivnosti povezivali DRI sa civilnim društvom, Skupštinom i internim revizorima.

IA je u martu ove godine organizovao prve konsultacije državnih revizora i predstavnika civilnog društva. Događaj „Saradnja civilnog društva sa Državnom revizorskom institucijom – Zajedno na istom zadatku“ predstavlja naš pokušaj da približimo rad civilnog sektora Državnoj revizorskoj instituciji, kako bi analize, saznanja i ukupni rad NVO postali dio procesa planiranja revizija. Na ovaj način želimo da „otvorimo“ DRI za razmjenu informacija i druge oblike saradnje sa organizacijama civilnog društva, što je u duhu principa Partnerstva za otvorenu upravu.

Institut alternativa je bio dio i prošlog OGP samita koji je održan u Londonu (2013), na kojem smo učestovali na panelu “Kada vrhovne revizorske institucije sarađuju sa građanima”.

Naš rad u oblasti državne revizije nastavlja se projektom podržanim od strane ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, u okviru kojeg ćemo raditi na jačanju saradnje DRI i Tužilaštva u podnošenju krivičnih prijava.

Sa druge strane, naš rad u okviru OGP inicijative artikulišemo i neposredno, kroz članstvo u nacionalnom Operativnom timu Partnerstva za otvorenu upravu, koji trenutno radi na formulaciji drugog akcionog plana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *