Najava: Konsultativni sastanak civilnog društva i državnih revizora

U ponedjeljak, 9. marta, organizujemo prvi sastanak između predstavnika civilnog društva i Državne revizorske institucije — dva aktera koja, po našem mišljenju imaju slične ciljeve, a drugačije metode.

Radni naziv sastanka je „Saradnja civilnog društva sa Državnom revizorskom institucijom – Zajedno na istom zadatku“.

Ideja je da, kao predstavnici civilnog društva koji prate rad različitih segmenata javne uprave, predočimo predstavnicima Državne revizorske institucije šta treba da bude njihov prioritet u narednom periodu i koje institucije ili javne politike moraju biti predmet njihove kontrole.

Državna revizorska institucija trenutno radi i na svojoj komunikacionoj strategiji, pa ćemo razgovarati i o tome šta DRI u narednom periodu treba da radi drugačije i bolje kada je riječ o saradnji sa organizacijama civilnog društva, medijima i odnosima sa javnošću.

Ciljevi događaja:

  1. Da se organizacijama civilnog društva približi uloga Državne revizorske institucije (DRI) u sistemu kontrole javnih finansija,
  2. Da se predstavnicima DRI približi rad najaktivnijih organizacija civilnog društva, oblasti u radu javne uprave i institucije koje oni u svom radu smatraju najproblematičnijim kako bi se na njih skrenula pažnja državnih revizora.
  3. Da DRI od predstavnika civilnog društva dobije podatke koji mogu biti od koristi u formulaciji ili dopuni godišnjeg plana revizija.
  4. Da se uoče novi elementi za buduću komunikacionu strategiju DRI.

Šta očekujemo od predstavnika DRI:

  • Da predstave rad i ulogu DRI predstavnicima civilnog društva,
  • Da predstave način na koji DRI odlučuje ko će biti predmet revizije,
  • Da predstave planove za rad na komunikacionoj strategiji DRI i šta žele da promijene u svom odnosu sa medijima, NVO i javnošću.

Šta očekujemo od predstavnika civilnog društva:

  • Da sugerišu koje potrošačke jedinice ili javne politike treba da budu predmet pažnje DRI u narednom periodu,
  • Da sugerišu šta bi DRI trebalo da radi kako bi ojačala saradnju sa organizacijama civilnog društva i medijima (da sugerišu elemente za komunikacionu strategiju DRI),
  • Da predstave svoja iskustva u korišćenju izvještaja DRI i sugerišu ideje za praćenje ispunjenja preporuka.

Za sve dodatne informacije u vezi događaja, možete kontaktirati koordinatora projekta, Marka Sošića, na e-mail marko@institut-alternativa.org ili telefon 067 239 807.

Sastanak je dio projekta “Zajedno ka odgovornosti – jačanje uticaja državne revizije u Crnoj Gori”, koji Institut alternativa sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Norveške. Cilj projekta je povećati stepen ispunjenja preporuka DRI, a komponente projekta su i jačanje veze DRI sa Skupštinom Crne Gore, organizacijama civilnog društva i internim revizorima u javnom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *