TV prilog: Čuvari vlasti ili građana? Policija u regionu

U okviru regionalnog POINTPULSE projekta, zajedno smo, sa partnerima iz BIRN-a, snimili prilog za emisiju “Čuvari vlasti ili građana? Policija u regionu”, koja je emitovana u decembru na regionalnoj televiziji N1.

Naši sagovornici bili su:

nezavisni poslanici Mladen Bojanić i Velizar Kaluđerović,
predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije, Aleksandar Zeković
i načelnik Odjeljenja za analitiku, unapređenje rada i razvoj policije, Radovan Ljumović.

Radovan Ljumović smatra da je stav građana (70%) o velikom uticaju politike na operativni rad policije rezultat načina na koji se u javnosti predstavljaju određene aktivnosti policije, koje utiču na formiranje mišljenja koji se razlikuje od onoga što je realno. “Uticaja politike u policiji ima jako malo – ništa više nego što možda postoji u drugim organima. Policija postupa u skladu sa zakonima i u okviru mogućeg.”

Poslanik Bojanić, sa druge strane, tvrdi da politika ima najveći uticaj na rad policije – od imenovanja rukovodstva, pa sve do zapošljavanja.

Poslanik Kaluđerović dodaje da veliki broj problema koji postoje u Crnoj Gori, među kojima izdvaja korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal, jeste rezultat prvenstveno neefikasnosti onih nadležnih organa kojima je obaveza da se protiv ovakvih pojava bore, a to su, u prvom redu, policija i tužilaštvo.

Aleksandar Zeković je naveo da problem u policiji nije sistemski, ali je tokom oktobarskih protesta zabilježeno ne samo prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika, već i zlostavljanje i nečovječno postupanje u čitavom nizu incidenata. “Do danas, nismo dobili odgovarajuće izjašnjenje ni od Uprave policije, ni od ministra unutrašnjih poslova.”

Podsjećamo da je Institut alternativa u svom izvještaju o integritetu policije u Crnoj Gori analizirao šest oblasti koji se odnose na transparentnost rada policije, depolitizaciju, upravljanje ljudskim resursima, upravljanje finansijama, unutrašnju i spoljnu kontrolu.

Ovdje možete pogledati prilog o integritetu policije u Crnoj Gori:

Povezane vijesti:

TV prilog je snimljen u okviru projekta „Puls integriteta i povjerenja policija na Zapadnom Balkanu“ (engl.Western Balkans Pulse for Police Integrity and Trust – POINTPULSE) koji podržava Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu (EuropeAid/136-034/C/ACT/Multi).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *