Rezultati istraživanja stavova građana o odgovornosti policije u Crnoj Gori i regionu

Juče, u srijedu 22. jula, u četiri glavna grada u regionu, Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Prištini, predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja o integritetu policije sačinjeni po istovjetnoj metodologiji kako bi bile uporedive.

Anketiranja je, za potrebe naše mreže POINTPULSE, sproveo Ipsos Strategic Marketing, po istovjetnoj metodologiji za sve zemlje.

Ova aktivnost dio je našeg, trogodišnjeg, regionalnog projekta čiji je cilj dati doprinos transformaciji policija na Balkanu u profesionalne policijske službe koje uživaju povjerenje i poštovanje svojih građana. Istraživanje stavova javnog mnjenja treba da posluži samo kao jedan od pokazatelja stanja u policiji – mapa problema vidljivih iz ugla građana – i nadamo se da će biti dobar osnov za dalju diskusiju.

Ostale aspekte integriteta policije, Institut alternativa će, u narednom periodu, nastaviti da osvjetljava u saradnji sa partnerima iz regiona, ali i zainteresovanim akterima u državi, posebno kada su u pitanju kvalitet nadzora nad policijom, upravljanje finansijama u policiji, upravljanje ljudskim resursima, menadžment policije i transparentost.

Takođe nas zanima da analiziramo šta su uzroci narušenog integriteta kod jednog broja policijskih službenika i na koji način se manifestuju, te kako pospješiti sprovođenje najviših profesionalnih standarda i podstaći policiju na značajnije rezultate.

Imajući u vidu važnost daljih reformi policije, sa četiri partnerske organizacije iz regiona, formirali smo mrežu i započeli, početkom ove godine, novi projekat Balkanski puls za policijski integritet i povjerenje (POINTPULSE) uz podršku Evropske unije.

Vodeća organizacija u regionalnoj mreži je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCSP), a ostali partneri su: BIRN Srbija, Centar za sigurnosne studije BiH, kao i kosovski Centar za bezbjednosne studije.

Na sljedećim linkovima možete preuzeti rezultate istraživanja:

Prezentacija rezultata istraživanja za Crnu Goru

Prezentacija rezultata istraživanja za region

Ovdje možete pogledati predstavljanje rezultata istraživanja sa jučerašnje press konferencije:

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *