You4EU Debata u Zagrebu

U Zagrebu je 27. septembra održana konferencija pod nazivom “Tehnology for Transparency and Citizen Participation”, u okviru YOU4EU projekta na kojem je Institut alternativa jedan od partnera. 

U uvodnom dijelu događaja je predstavljen je You4EU projekat, kao i publikacija “50 Questions From You to the EU” koja daje pregled pitanja građana i odgovore institucija na aktuelne teme koje su važne građanima, kao i na one koje se tiču Evropske unije.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade pobjednicima takmičenja za najbolja digitalna rješenja  koja omogućavaju bolju komunikaciju građana i donosioca odluka.  Nagrada u iznosu od 2.000 € uručena je organizaciji CIECODE iz Španije za ideju Personal Political Analyst. Takođe, predstavljeno je i rješenje NVO Aktivna zona iz Crne Gore, pod nazivom “Fix my city”, koje je zajedno sa rješenjima Pin’em i Izbori_se (Hrvatska), Parlamento 2030 (Španija), Easy local budget (Srbija) ušlo u pet najbojih idejnih rješenja takmičenja.

U okviru panel diskusije “Tehnology for Transparency and Citizen Participation” mnogobrojni stručnjaci u oblasti digitalnih tehnologija su diskutovali o otvorenim podacima, pravu na pristup informacijama od javnog značaja i korišćenju tehnologija sa ciljem povećanja participacije građana.

Na panelu su govorili Helen Darbishire (Access Info Europe), Bojan Perkov (SHARE Foundation) Mia Biberović (Netocracy), Nikola Ljubešić (Insistut Jozef Štefan) i Belen Aguero (CIECODE), koji su podijelili iskustva iz svog rada i istakli glavne izazove sa kojima se suočavaju.

Nakon diskusije je održan Ekspertski forum na kojem su učesnici razgovarali o preporukama za promjenu politika u cilju povećanja transparentnosti, bolje komunikacije sa donosiocima odluka i većeg učešća građana u javnom prostoru korišćenjem digitalnih tehnologija. Učesnici su se usaglasili oko ključne uloge organizacija civilnog društva u poboljšanju komunikacije građana i vlasti, kao i boljeg razumijevanja uticaja savremenih tehnologija na demokratske procese.

Predstavnici Crne Gore na ovom događaju su  bili Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo, Miloš Marković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, Milena Stanojević iz NVO Aktivna zona, kao i naše Ana Đurnić i Dragana Jaćimović ispred Instituta alternativa.

Naredna debata u okviru ovog projekta će se održati u Ljubljani 22. oktobra i biće posvećena učešću građana u rješavanju ekoloških problema, a nakon toga planirano je održavanje debate u Podgorici i Beogradu.

 

Konferencija je organizovana u okviru projekta „YOU4EU – Učešće građana 2.0“, koji Institut alternativa sprovodi u saradnji sa partnerima iz Srbije (Beogradska otvorena škola), Hrvatske (Gong), Slovenije (PiNA) i Španije (Access Info Europe), uz podršku Evropske unije kroz program Evropa za građane i građanke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *