Rezultati konkursa You4EU – Učešće građana 2.0

Izabrali smo pobjedničko i pet najboljih digitalnih rješenja koja podstiču aktivizam građana u okviru You4EU konkursa. Najbolje digitalno rješenje dobiće novčanu nagradu od 2.000€, a svih šest finalista će svoje ideje, od kojih je jedna iz Crne Gore, predstaviti u septembru u Zagrebu.

Nagrada za najbolju ideju za digitalno rješenje odlazi organizaciji CIECODE (Centro de Investigación y Estudios sobre Coherencia y Desarrollo) iz Španije, čiji je projekat „Personal Political Analyst“ zamišljen kao glasovni asistent koji omogućava praćenje predizbornih obećanja političkih stranaka na opštim, evropskim, lokalnim i drugim izborima.

Uz pobjedničko rješenje, odabrano je i pet finalista koji će imati priliku da predstave svoje ideje na događaju koji će se održati krajem septembra 2019. godine u Zagrebu.

Pored pobjedničkog rješenja, biće predstavljene i sljedeće ideje:

– Pin’em – idejno rješenje koje je osvojilo drugo mjesto, zamišljeno je kao mobilna aplikacija koja građanima/kama omogućava geografsko lociranje slučajeva korupcije, a svi locirani slučajevi činiće korupcijsku mapu Hrvatske. Projektni tim čine Duje Prkut, Borna Sor i Luka Abrus.

Na trećem mjestu nalazi se projektni tim Izbori_se koji čine Stjepan Perko, Duje Kozomara i Andrej Bodrušić. Platforma Izbori_se je osmišljena kao alatka za praćenje specifičnih promjena zakona kroz vrijeme, kao i za evaluaciju rada nezavisnih tijela i agencija od strane manjih društvenih zajednica okupljenih oko specifičnih tema, zakona i institucija.

Na četvrtom mjestu je projekat Parlamento 2030, projektna ideja pobjedničkog tima iz organizacije CIECODE. Parlamento 2030 je platforma koja je u fazi razvoja, a koja ima za cilj da olakša praćenje aktivnosti španskog parlamenta na sprovođenju Nacionalne razvojne strategije za period do 2030. godine.

Peto mjesto dijele dvije ideje koje u fokusu imaju rješavanje lokalnih pitanja – „Easy Local Budget“, čiju ideju potpisuje Bojan Milovanović, GM Optimist, i „Fix My City“ idejno rješenje NVO Aktivna zona iz Crne Gore. Cilj prvog je da građankama i građanima olakša pristup podacima o lokalnim budžetima, a drugog da im omogući laku i brzu prijavu problema u vezi sa komunalnom infrastrukturom, putem online mape.

Na konkurs za najbolju ideju za digitalno rješenje koje bi ojačalo građanski aktivizam i unaprijedilo komunikaciju građana sa donosiocima odluka, pristiglo je više od 40 prijava pojedinaca i organizacija širom Evrope.

Proces selekcije najboljih rješenja odvijao se u dva kruga. U prvom krugu je troje nezavisnih međunarodnih eksperata vrednovalo dostavljene prijave prema unaprijed utvrđenim kriterijumima. Nakon toga, 10 rješenja koja su ušla u drugi krug, ocjenjivalo je pet organizacija koje čine konzorcijum You4EU projekta: Beogradska otvorena škola, PiNA, Institut alternativa, Access Info Europe i Gong.

Svaka od organizacija je predložila pet finalista i među njima izabrala pobjedničko rješenje.

Čestitamo pobjednicima i finalistima takmičenja, i zahvaljujemo svima koji su učestvovali!

Institut alternativa je organizovao ovaj konkurs zajedno sa partnerima iz Srbije (Beogradska otvorena škola), Hrvatske (Gong), Slovenije (PiNA) i Španije (Access Info Europe) u okviru projekta „YOU4EU – Učešće građana 2.0“ koji traje od septembra 2018. do februara 2020. godine i sprovodi se uz podršku programa Evropa za građane i građanke.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *