Saopštenje: Kriju izvještaj Evropske komisije o korupciji na lokalnom nivou

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) odbilo je zahtjev za slobodan pristup informacijama Instituta alternativa (IA) i onemogućilo uvid u podatke o korupciji na lokalnom nivou koje su pripremili eksperti Evropske unije. Ovakva praksa skrivanja važnih informacija negativno utiče na povjerenje građana u institucije sistema koje je ionako na ”klimavim nogama”, ali i na ukupne aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Dodatno, rješenje MVPEI po kojem je ovaj izvještaj pod oznakom ”interno” je nastavak zatvaranja procesa pregovora i nije u skladu sa smjernicama Evropske komisije. Naime, MVPEI nas je informisalo u avgustu, takođe u odgovoru na zahtjev za slobodan pristup informacijama, da će Evropska komisija za svaki izvještaj posebno odlučiti da li će ga učiniti dostupnim ili ne. Iako i stav Komisije utiče na transparentnost procesa, bitno je drugačiji u odnosu na odgovor MVPEI. Dakle, nisu svi izvještaji zaštićeni, već Evropska komisija zadržava pravo da odluči o objavljivanju svakog pojedinačno. Odlučujući samostalno o izvještaju koji se odnosi na korupciju na lokalnom nivou, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija budi dodatnu pozornost u odnosu na sadržaj napisanog i sveprisutnu korupciju u crnogorskim opštinama.

IA još jednom ističe važnost transparentnosti pregovora, kako bi se u jednom visoko participativnom i otvorenom procesu došlo do najboljih rješenja i unapređenja prakse. Osim toga, posebno je problematično što uvid u podatke nemaju ni zainteresovane strane koje su učestvovale na sastancima sa ekspertima Evropske unije, kao što je to bio slučaj sa Institutom alternativa tokom posjete o korupciji na lokalnom nivou. Podsjećamo da smo o ovom problemu u septembru objavili analizu ”Crnogorski pregovori: informacije samo za odabrane”.

Evropska komisija i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija bi trebalo da omoguće pristup svim izvještajima eskpertskih misija, uz zaštitu ličnih podataka ili podataka o istragama koje su u toku, odnosno koji mogu da štete sprovođenju istih. U protivnom nastavićemo da pitamo: šta to piše u izvještajima ekspertskih misija pa su pod oznakom tajno?

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Povezane vijesti: Vlada krije podatke, a Marković istinu 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *