Reagovanje: Vlada krije podatke, a Marković istinu

Netačno je da nema interesovanja nevladinih organizacija za cjelovite informacije koje govore o rezultatima Crne Gore u oblasti vladavine prava. Upravo suprotno, naše interesovanje je prisutno u kontinuitetu, a vladini odgovori izostaju, neprecizni su i nepotpuni, ili su tajni.

Zato nije istinita tvrdnja koju je potpredsjednik Vlade Duško Marković saopštio u emisiji “Živa istina” emitovanoj 26. juna ove godine. Marković je govoreći o navodnim uspjesima u oblasti vladavine prava, navodeći određene podatke iz domena pravosudne statistike, rekao u odgovoru na novinarsko pitanje da nevladine organizacije ne žele da uzmu te podatke i ne žele da se tim podacima bave.

Naprotiv, Institut alternativa ima najmanje tri razloga da ustvrdi kako ova konstatacija nije tačna.

Prvo, izvještaji ekspertskih misija za sedam oblasti koje su sprovedene tokom ove i prošle dvije godine, su označeni oznakom tajnosti o čemu svjedoči odgovor Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija koji nam je dostavljen 16. juna ove godine. MVPEI je ove izvještaje označio oznakom ”interno”, ali bez obrazloženja razloga koji su ih na takav postupak naveli. Oblasti koje su analizirali eksperti Evroske komisije uključuju vladavinu prava, konflikt interesa, pranje novca i finansiranje terorizma, efikasnost pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drugo, Vlada već dvije godine neće da javnosti, nevladinim organizacijama, pa čak ni poslanicima u Skupštini Crne Gore, učini dostupnim mišljenja Evropske komisije na neke bitne nacrte i predloge zakona koji se usvajaju u procesu evropskih integracija. Jedan od takvih primjera jeste mišljenje na predlog Zakona o javnim nabavkama koji smo tražili nadležnim organima više puta zahtjevima za slobodan pristup informacijama, ali bez uspjeha.

Treće, članovima radne grupe 23 je bitno ograničen pristup informacijama o realizaciji mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23, kao i o komunikaciji Vlade i Evropske komisije, a nevladine organizacije i ukupna javnost su isključene iz rada Savjeta za vladavinu prava na čijem je čelu upravo Duško Marković.

Stoga pozivamo predsjednika Savjeta za vladavinu prava da otvori sjednice ovog tijela za javnost, a Ministarstvo vanjskih poslova da učini dostupnim informacije od značaja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. U suprotnom, sa pravom ćemo nastaviti da postavljamo pitanje: Šta se to krije u dokumentima EU eksperata, pa su pod oznakom ”interno”.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Ovdje možete preuzeti transkript izjave potpredsjednika Vlade Duška Markovića u emisiji “Živa istina” od 26. juna 2015. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *