Regionalni izvještaj o borbi protiv korupcije – Procjena za Jugoistočnu Evropu

Stevo Muk i Dina Bajramspahić učestvovali su na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o dobrom upravljanju i izazovima za antikorupcijske politike održanoj u Tirani 13. i 14. novembra ove godine.

Konferenciju je organizovala SELDI inicijativa, u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) koja je jedna od članica SELDI.

S obzirom na veliki značaj pitanja korupcije u regionu Jugoistočne Europe, događaj je imao za cilj doprinijeti unapređenju dijaloga između civilnog društva i država regiona s namjerom uspješnijeg identifikovanja efikasnih antikoruptivnih mjera.

Predstavnici država i nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope kao i međunarodni eksperti, su raspravljali glavne zaključke i nalaze iz analize primijene nacionalnih politika za borbu protiv korupcije i ukazali na ključe problem. SELDI je takođe tokom prvog dana konferencije predstavio svoj Izvještaj o borbi protiiv korupcije u regionu, koje sažima zaključke iz nacionalnih analiza članica SELDI, kao i podatke iz socioloških istraživanja sprovedenih u devet zemalja JE.

Drugi dan konferencije je posvećen modelima za prevenciju korupcije putem procjene rizika, sa posebnim naglaskom na analizu zakonodavstva i najbolje prakse u ovoj oblasti.

Izvještaj u cjelini je dostupan ovdje

Sažetak poglavlja o Crnoj Gori dostupan je na našem jeziku ovdje.

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *