Radna posjeta Briselu

Naša istraživačica, Dina Bajramspahić, učestvovala je na sastanicima sa Dirkom Langeom i ostalim službenicima Evropske komisije (EK), kao jedna od predstavnica Koalicije za praćenje pregovora sa u poglavlju 23.

U radnoj posjeti Briselu, od 19. do 22. maja ove godine, pet predstavnica crnogorske Koalicije NVO za praćenje pregovora sa Evropskom unijom u okviru pregovaračkog poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava – zastupale su najvažnije nalaze drugog polugodišnjeg Izvještaja Koalicije o stanju u oblasti reforme pravosuđa i ljudskih prava u Crnoj Gori (u periodu od 01.10.2013. do 10.04.2014.godine).

Sa tim ciljem, one su imale tri sastanka:

  • sa Dirkom Langeom, šefom jedinice za Crnu Goru Direktorata za proširenje Evropske komisije, i njegovim timom saradnika,
  • sa Mikelom Matuelom, članicom kabineta Štefana Filea, komesara za proširenje Evropske komisije,
  • i sa Frederikom Bernardom, predstavnikom Stalnog predstavništva Belgije u Evropskoj uniji.

Fokus diskusije bio je na reformi pravosuđa, napretku u oblasti suzbijanja korupcije, zaštite ljudskih prava i razvoja NVO u Crnoj Gori, kao i ostalim pitanjima od posebnog interesovanja Evropske komisije kada je u pitanju Crna Gora.

Dina je na sastancima predstavila segment Izvještaja koji se odnosi na stanje u oblasti državne revizije, razvoja PIFC-a, aktivnosti u suzbijanju korupcije na lokalnom nivou, probleme u sistemu javnih nabavki, javno-privatnih partnerstava i koncesija u Crnoj Gori, izmjenama organskog Zakona o budžetu, i radu predstavnika IA u radnim grupama za pregovaračka poglavlja 23 i 32.

Posjeta je organizovana u okviru projekta „Učinimo pregovarački proces javnim“ koji realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u partnerstvu sa Centrom za antidiskriminaciju EKVISTA, a koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Povezane vijesti:

Godišnji izvještaj i Komentar Koalicije NVO za praćenje pregovora u okviru poglavlja 23

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *