Održano predavanje dr Jovane Marović

U utorak, 3. juna, održano je dvočasovno predavanje dr Jovane Marović, koordinatorke istraživanja u Institutu alternativa, u okviru Škole javnih politika (III generacija) na dvije teme:

  • Uloga državnih i nedržavnih aktera u kreiranju politika na nivou EU,
  • Uloga think tank organizacija u kreiranju javnih politika.

Ona je govorila o supremaciji prava EU i podsjetila da se 80% zakonodavstva država članica usvaja u Briselu. Ukazala je na istorijat i faze razvoja zakonodavnih procedura u Uniji, od osnovnog postupka do konačnih Lisabonskih reformi. Multi-level governance – podrazumijeva više centara moći u EU i stalno pregovaranje između država članica prilikom donošenja odluka. Baveći se akterima na nivou EU posebna pažnja je posvećena analizi političkih partija u Evropskom parlamentu, civilnom društvu i građanima.

Polaznici Škole su bili posebno zainteresovani za pitanja o think tank organizacijama, imajući u vidu nedovoljno znanje o ovom tipu organizacija u Crnoj Gori. Stoga se govorilo o vrstama djelatnosti ovih organizacija, istorijatu, izazovima u djelovanju, ulozi ovih organizacija u kreiranju politika i situaciji u Crnoj Gori.

U posljednjem segmentu predavanja, polaznici Škole su imali grupni rad sa zadatkom uočavanja problema, objašnjenja konteksta, prijedloga opcija za rješenje, procjene uticaja opcija i prijedloga rješenja.

Projekat Škola javnih politika je podržala Komisija za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću, a sprovodi ga Institut alternativa u saradnji sa Centrom za monitoring i istraživanje (CeMI).

Povezani postovi:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *