Direktne nabavke pod lupom DRI

DRI je usvojila prijedlog Instituta alternativa i pokrenula reviziju jednostavnih nabavki putem direktne pogodbe.

Državna revizorska institucija (DRI) usvojila je jedan od prijedloga Instituta alternativa i u Godišnji plan revizija DRI za 2024. godinu uvrstila reviziju presjeka „Jednostavne nabavke putem direktne pogodbe“.  Institut alternativa je predlažući ovu temu, na osnovu dosadašnjih analiza, ukazao na zloupotrebe javnih nabavki direktnim izborom određenog ponuđača.

Iz DRI su kazali da je predmetna revizija ocijenjena kao prioritetna i zvanično otvorena pod nazivom „Revizija pravilnosti sprovođenja postupaka jednostavnih nabavki kod više subjekata revizije u javnom sektoru za 2023. godinu“.

Iz ove institucije su pojasnili da su subjekti revizije obaviješteni o otpočinjanju iste, i to: Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarsvo vanjskih poslova, Sekreterijat Vlade CG, Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, Uprava za željeznice, Državni arhiv, Nacionalna turistička organizacija i opštine: Berane, Mojkovac, Kotor i Ulcinj.

IA je kroz niz istraživačkih tekstova ukazao na koji način se ovaj mehanizam zloupotrebljavao od strane ministarstava, opština i javnih preduzeća:

Direktno i bez konkurencije – Kako nabavljaju naša preduzeća?

Direktno i van kontrole – Jednostavne nabavke do 5.000 eura

Direktne nabavke pod lupom

Ovom oblašću bavimo se u okviru projekta “Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju!“, koji sprovodimo uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, kroz MATRA program podrške. Projekat ima za cilj da osnaži i motiviše čuvare budžeta da se bore protiv korupcije i neprikladnih uticaja u javnim nabavkama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *