Da li su građani na prvom mjestu javnoj upravi?

Danas je u Beogradu održan prvi dan regionalne konferencije „Građani na prvom mjestu“. Događaj smo organizovali u okviru Think for Europe mreže, kao dio WeBER2.0, regionalne inicijative posvećene osnaživanju civilnog društva i građana kako bi bili spremniji da prate i kontrolišu proces reforme javne uprave.

Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore, rekla je u svom uvodnom obraćanju kako „kada se zajednica okupi radi rješavanja problema, sve je moguće.“ Ona je dodala i da se dešava nekada da planiranje i implementacija politika nisu dobro „povezane“. „Takve politike se mogu uporediti sa automobilom koji je labavo povezan sa točkovima – nećete stići tamo gdje ste željeli i na svom putu ćete povrijediti mnoge ljude,“ rekla je Srzentić.

Srzentić je rekla kako bi politike trebalo praviti „započinjući sa korisnicima“, odnosno, imati njih u prvom planu. „Vlada to ne može sama – ako ste dio zajednice, što smo svi mi, možemo pomoći vladama u stvaranju društva koje svima nama koristi“, rekla je Srzentić.

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) koji predvodi WeBER 2.0 projekat, Milena Lazarević, je skrenula pažnju kako se čini da vlade u regionu reforme sprovode samo „zbog Brisela“, a ne zbog svojih građana. „Kroz mnoge slučajeve se može vidjeti da, kada se donose zakoni i razmatraju politike, nacrti se šalju Briselu i međunarodnim akterima, ali javne konsultacije, koje bi trebalo da budu srž procesa, često se ne održavaju,“ rekla je Lazarević.

Uprava koja dobro funkcioniše je ona u kojoj su procesi i institucije kreirane tako da zadovoljavaju potrebe društva koristeći resurse koje imaju na raspolaganju, rekla je direktorka za strategiju i Tursku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku (DG NEAR), Mirjam Feran.

„Želimo da kreiramo sistem koji je zasnovan na partnerstvu koje funkcioniše u oba smjera – i prema civilnom društvu i prema upravi. Ovaj odnos je osjetljiv jer ponekad postoje prepreke, a ponekad i zablude. Stoga, bitno je izgraditi povjerenje između civilnog društva i uprave,“ i dodala da ga nije lako izgraditi. „Pitanja rada sa vladom, upravom i poboljšanja funkcionisanja javne uprave, kao i sama važnost transparentnosti i inkluzivnosti je nešto na šta i zemlje EU neprestano rade, jer to nikada ne staje“, rekla je Feran.

Hata Kujraković, studentkinja iz Sarajeva, koja je govorila kao predstavnik omladine, rekla je da su mladi cijelog regiona mnogo razočarani situacijom. Mladi su naročito frustrirani i obeshrabreni kada vide da kako se u javnom sektoru zapošljava preko veze. „Jako je demorališuće kada vidimo da sav novac, trud, vrijeme koje smo uložili u obrazovanje i lični razvoj, žrtve koje smo podnijeli – jednostavno, nisu dovoljni jer nemamo ’vezu, – Zbog ovog osjećaja očaja čini se da nam ostaje samo još jedno – otići,“ rekla je ona.

Gregor Virant, direktor SIGMA – zajedničke incijative OECD-a i Evropske unije i nekadašnji ministar javne uprave Slovenije čiji je cilj da podrži reformu administracije zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU je naglasio kako su „očekivanja brzine napretka na putu u EU u regionu visoka“.

„Moramo shvatiti da se stvari neće dogoditi preko noći: reforme su dug proces. Ne treba da precjenjujemo ono što se može učiniti za dve godine, ali ni da potcjenjujemo ono što se može učiniti za 10 godina“, zaključio je Virant.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati praćenja sprovođenja reforme javne uprave u periodu 2019/2020 u svim zemljama Zapadnog Balkana, u šest područja reforme javne uprave: strateški okvir reforme javne uprave, razvoj i koordinacija javnih politika, službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama, kroz šest panela sa predstavnicima civilnog sektora i uprave.

Događaj nastavljamo sjutra – agenda i podaci za praćenje su dostupni ovdje, a možete nas pratiti uživo i na našem Facebook nalogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *