Beogradski bezbjednosni forum: Mirovne misije i civilni doprinos zemalja Zapadnog Balkana

Naš istraživač, Marko Sošić, učestvovao je na Beogradskom bezbjednosnom forumu, na panelu o civilnim kapacitetima za mirovne misije.

Panel je bio prilika da se javnosti predstave rezultati prve faze regionalnog projekta „Izgradnja civilnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana za učešće u mirovnim operacijama“, koji smo sproveli u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCBP) i Norveškim institutom za međunarodne odnose (NUPI), a koji je podržalo Norveško ministarstvo spoljnih poslova.

Pitanje civilnog doprinosa mirovnim misijama podrazumijeva slanje nevojnog ljudstva u međunarodne misije, što može uključiti policajce, medicinsko osoblje, pravosudne stručnjake, državne službeniki uopšte, ali i pripadnike civilnog sektora i stručnjake van javne uprave uz posredovanje države.

Panelisti su istakli prednosti civilnog doprinosa mirovnim misijama, za same zemlje regiona ali i za područja koja su predmet misija. Takođe su naglasili probleme i neiskorišćenost ovog vida doprinosa u svim zemljama regiona, od kojih su neke učinile više od drugih (kao što je Hrvatska) dok su druge na samom početku formulacije javne politke u ovoj oblasti (Crna Gora).

Pored Marka, na panelu su govorili i:

  • Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Zagreb
  • Emsad Dizdarević, Centar za bezbednosne studije, Sarajevo
  • Foto Duro‚ Institut za demokratiju i medijaciju, Tirana
  • Andreja Bogdanovski‚ Analitika, Skopje
  • John Karlsrud, Norveški institut za međunarodne odnose (NUPI)
  • Marko Milošević‚ Beogradski centar za bezbednosnu politiku (Moderator)

Na sljedećim linkovima, možete pročitati kratke izvještaje o presjecima stanja za zemlje regiona koje su predmet ovog projekta: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Albanija, dok je naš izvještaj o pregledu stanja u Crnoj Gori dostupan ovdje.

Četvrti Beogradski bezbednosni forum organizovali su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski fond za političku izuzetnost, a održan je od 30. septembra do 2. oktobra 2014, pod radnim nazivom “Evropa 2014: Kraj i/ili novi početak?”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *