Završna konferencija projekta “Korupcija na lokalnom novu – nulta tolerancija!”

U ponedjeljak, 30. juna, održana je završna konferencija okviru projekta “Korupcija na lokalnom nivo – nulta tolerancija!” podržanog od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz IPA 2011, uz ko-finansiranje Norveške kraljevske ambasade.

Projekat su tokom prethodnih 18 mjeseci realizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), Institut alternativa (IA), NVO Nada i NVO Bonum.

U središtu projekta je bilo identifikovanje ključnih problema na lokalnom nivou u oblastima visoko rizičnim za korupciju, a rezultirao je prijedlogom prioritetnih mjera za unapređenje koje su formulisane u okviru šest studija, vodiča za lokalne službenike i odbornike i četiri monitoring izvještaja o sprovođenju lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije.

Institut alternativa je, u skladu sa svojom programskom orijentacijom i oblastima djelovanja, u okviru projekta pripremio set preporuka za unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira, kao i prakse, u oblastima javno-privatnog partnerstva i koncesija, javnih nabavki i zapošljavanja na lokalnom nivou.

Preporuke iz svih studija koje su bile i radni materijal konferencije možete naći ovdje.

Pozdravne riječi i uvodne napomene na konferenciji uputili su Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA, Vesna Ratković, izvršna direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, i Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Kraljevine Norveške.

Stevo Muk je u svom izlaganju naglasio da korupcija ostaje sveprisutna i gorući problem u procesu pregovora za članstvo u EU. Upravo proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji otvara pitanje neophodnih prilagođavanja lokalnog nivoa za izazove koji predstoje iz punopravnog članstva u ovoj zajednici. Naime, veliki dio (oko 2/3) pravne tekovine EU, sa kojom je neophodno uskladiti kompletno zakonodavstvo, se primjenjuje upravo na lokalnom nivou.

On je podsjetio da kada su crnogorske opštine u pitanju, u Strategiji reforme javne uprave za period 2011-2016. godine se, između ostalog, upravo ističe potreba za višim nivoom funkcionalne i fiskalne decentralizacije; uspostavljanjem kvalitetnog sistema razvoja ljudskih resursa i vođenja kadrovske politike; kao i unapređenjem transparentnosti rada lokalne uprave uz veće učešće građana/ki i zainteresovanih strana u vršenju javnih poslova.

Prvim panelom posvećenim regionalnim iskustvima i institucionalnom pristupu moderirala je Daliborka Uljarević, a govorili su prof. dr Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i Podgorici, i dr Branislav Radulović, član Senata Državne revizorske institucije.

Drugi panel bio je prilika za osvrt na identifikovane rizike za korupciju u oblastima javnih nabavki, javno-privatnih partnerstava, i urbanizma, a njim je moderirala koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović, koja je i predstavila preporuke za unapređenje stanja u ovim oblastima. Govornici na ovom panelu bili su:

  • Aleksandar Damjanović, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet,
  • Dragan Radonjić, rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala u Upravi policije,
  • Darko Brajušković, predsjednik Opštine Kolašin.

Na trećem panelu predstavljene su preporuke za unapređenje stanja u oblasti rada lokalnih parlamenta, zapošljavanja na lokalnom nivou, i političke korupcije. Moderator je bio Boris Marić, viši pravni savjetnik u CGO, a govorili su Marija Ćatović, predsjednica Opštine Kotor, i Ljubomir Filipović, potpredsjednik Opštine Budva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *