Utvrditi odgovornost za korupciju u javnim nabavkama

Ključni izazovi u oblasti javnih nabavki u Crnoj Gori odnose se na: slab nadzor nad sprovođenjem ugovora o javnim nabavkama, slabe kapacitete nadležnih institucija za sprovođenje zakonodavstva u ovoj oblasti, nedostatak odgovornosti za kršenje Zakona o javnim nabavkama i manjak transparentnosti.

Nadzor nad sprovođenjem javnih nabavki ostaje zabrinjavajući, a jačanje ove kontrole je jedan od preduslova za unapređenje borbe protiv korupcije i mjerilo za napredovanje u procesu pregovora u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Kontrola postupaka i ugovora o javnim nabavkama nalazi se u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove u kojoj je zaposlen samo jedan inspektor za javne nabavke.

U Crnoj Gori je problematična odgovornost za utvrđena kršenja Zakona o javnim nabavkama,među kojima se kao naročito učestala ističu: zaključivanje značajno većeg procenta ugovora od zakonski predviđenog na osnovu neposrednog sporazuma kao najmanje transparentne procedure, kao i nedostavljanje izvještaja o javnim nabavkama od strane naručioca. Podaci o prekršajnoj odgovornosti za utvrđena kršenja Zakona nisu dostupni u izvještajima nadležnih institucija.

I dalje je zanemarljiv broj prijava za korupciju u javnim nabavkama, pa u 2013. godini nije zabilježena nijedna prijava za korupciju u javnim nabavkama, dok su se tri prijave odnosile na sukob interesa. Još uvijek nema pravosudne odluke za korupciju u javnim nabavkama.

Manjak transparentnosti, između ostalog, postoji zbog nedostupnosti svih zaključenih ugovora na portalu javnih nabavki, kao i nemogućnosti uvida u neposredne sporazume.

Institut alternativa je učestvovao danas na konsultativnom saslušanju o rizicima za korupciju u javnim nabavkama u Odboru za antikorupciju i sugerisao poslanicima da amandmanski djeluju u pravcu unapređenja Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i to predlaganjem: propisivanja prekršajne odgovornosti za naručioce koji dostavljaju netačne podatke; uvođenja negativnih referenci za ponuđače koji su u prošlosti kršili ugovorne obaveze; kao i izmjene načina imenovanja predsjednika i članova Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Cjelokupno izlaganje predstavnice Instituta alternativa na sjednici Odbora za antikorupciju možete preuzeti ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *