Uticaj političke korupcije na proces donošenja odluka na lokalnom nivou

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u okviru projekta «Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija!», organizovao je danas panel diskusiju „Uticaj političke korupcije na proces donošenja odluka na lokalnom nivou“. Panel su otvorili Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA).

Stevo Muk je skrenuo pažnju da «politička korupcija nije ograničena samo na zloupotrebe u vezi sa izborima predstavnika (glasanjem za poslanike i odbornike) i glasanjem izabranih predstavnika za druge vršioce vlasti ( u parlamentima).” Iako je, prema njegovim riječima, tu najprepoznatljivija, on je podsjetio da je “zbog širokih ovlašćenja najizloženije korupciji mjesto gradonačelnik/predsjednika opštine, kao i mjesta odgovornih lica u javnim preduzećima i ustanovama, a naročito opštinskim agencijama za izgradnju i razvoj”. Takođe, ukazao je na izostanak proaktivnih tužilačkih istraga. Muk je govorio i o uticaju političke korupciju u oblasti zapošljavanja, javnih nabavki i javno privatnih partnerstava, a što se ogleda u “višku zapošljenih u svim opštinama kao posljedice zloupotreba mogućnosti bezgraničnog i neracionalnog zapošljavanja”, zatim “kršenja zakonskih procedura u oblasti javnih nabavki i izbjegavanju primjene transparentnih procedura”, kao i o “izostanku jasnih propisa, stručnih kapaciteta, transparetnosti, konkurencija i metodologije podjele rizika što sve predstavlja plodno tlo za korupciju u oblasti javno-privatnih parnerstava”.

Opširniji izvještaj sa panel diskusije možete pročitati na sajtu Centra za građansko obrazovanje.

Panel je okupio oko 30 učesnika/ca iz lokalnih samouprava koje je projekat pokrivao, nadležnih državnih organa, političkih partija, NVO, medija, diplomatskih predstavnika, itd.

Projekat “Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija” ima za cilj jačanje uloge organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i nadležnih državnih organa u razvoju politika, monitoringa i sprovođenja kampanja za smanjenje korupcije u lokalnim zajednicama Crne Gore. Konkretnije, projekat teži jačanju sprovođenja antikorupcijskih politika na lokalnom nivou, kao i povećanju svijesti građana/ki o značaju efektivnih antikorupcijskih mehanizama i postupaka u 14 crnogorskih opština: Podgorica, Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Rožaje, Pljevlja, Mojkovac, Kolašin, Plužine. U okviru projekta su u navedenim crnogorskim opštinama organizovani konsultativni treninzi, panel diskusije, praćena realizacija lokalnih akcionih planova i urađene studije politika na teme koje su prepoznate kao najriskantnije za pojavu i razvoj korupcije na lokalnom nivou.

Projekat „Korupcija na lokalnom nivou – Nulta tolerancija“ realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa NVO Institut Alternativa (IA) iz Podgorice, NVO Bonum iz Pljevalja i NVO Nada iz Herceg Novog, a podržava ga EU posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz IPA 2011, uz sufinansiranje Kraljevske ambasade Norveške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *