Upravna inspekcija da spriječi obesmišljavanje zakona i zloupotrebe ugovora o djelu

Podnijeli smo dvije inicijative Upravnoj inspekciji za vršenje nadzora prilikom angažovanja zaposlenih u Upravi za zaštitu kulturnih dobara i sprovođenja javnog konkursa za direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Imajući u vidu pokazatelje da je u ovim slučajevima prekršen Zakon o državnim službenicima i namještenicima, odnosno zloupotrijebljen Zakon o obligacionim odnosima, pozivamo Upravnu inspekciju da blagovremeno odgovori na naše inicijative.

Podsjećamo, nedjeljnik Monitor je ranije objavio da je direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara potpisao ugovor o djelu „sam sa sobom“, preko agencije za posredovanje u zapošljavanju za vršenje poslova koji su u domenu tog državnog organa. Tragom ovih medijskih navoda, zathjevima za slobodan pristup informacijama tražili smo kopije sporazuma i ugovora o djelu, skopljenih preko agencije „Kadar plus“.

Prema dokumentaciji, koju smo prikupili, agencija „Kadar plus“ je angažovala lica zaposlena u Upravi za zaštitu kulturnih dobara i sa njima zaključila ugovore o djelu za izrade elaborata o revalorizaciji kulturne vrijednosti, iako je to jedan od osnovnih poslova državnog organa u kojem rade. Deset osoba angažovanih putem ugovora o djelu, uz njihovog direktora, su već službenici Uprave, sudeći prema posljednjem dostupnom spisku zaposlenih u ovom državnom organu.

S obzirom na to da se ovakvom praksom obesmišljavaju zakonske procedure ugovaranjem poslova koji su osnovni poslovi Uprave u skladu sa aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, zatražili smo od Upravne inspekcije da u što skorijem roku izvrši inspekcijski nadzor i preduzme zakonske mjere kojima bi se otklonile utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti.

Takođe, u odnosu na konkurs za direktora Zavoda za zapošljavanje zatražili smo sprovođenje nadzora, imajući u vidu medijske navode o neadekvatnom sastavu komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti. Napominjemo da je Zakon o državnim službenicima i namještenicima jasan u pogledu obaveze da u komisiji učestvuje lice iz kategorije visokog rukovodnog kadra, što, ukoliko su medijski navodi tačni, nije bio slučaj tokom sprovođenja ovog konkursa.

Osim što bi takvim sastavom komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti bio prekršen Zakono o državnim službenicima i namještenicima, otvara se i pitanje sukoba interesa. Sporna članica komisije ispred Zavoda istovremeno je odgovorna i za ocjenjivanje kandidata i za izbor direktora, shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, jer je članica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

Institut alternativa godinama ukazuje na praksu zloupotrebe ugovora o djelu prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, ali i na potrebu izmjena zakonskih normi i praksi kako bi se smanjili neprimjereni uticaji u ovim postupcima. Sredinom marta započeli smo sprovođenje projekta „Ni klijent, ni gazda! – Za integritet zapošljavanja u javnom sektoru!“ putem kojeg ćemo se truditi da javno ukažemo na rizike od neprimjerenih uticaja u ovim postupcima.

Projekat je podržan u okviru programa “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Milena Muk

Institut alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *