Unaprijed objavljivati materijale za sjednice Savjeta ASK

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ne objavljuje materijale za sjednice Savjeta unaprijed, čime se onemogućava ionako ograničeno učešće zainteresovane javnosti u radu sjednica ovog tijela. Tako Agencija nije objavila ni Treći kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana ASK u 2018. godini i Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistemazaciji radnih mjesta, koje će Savjet razmatrati na sljedećoj sjednici.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta zakazane za utorak, 30. oktobar, naći će se Treći kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada ASK za 2018. godinu i Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ASK. Oba dokumenta bi stručnoj javnosti mogla biti vrlo zanimljiva za praćenje i učešće u raspravi na sjednici Savjeta.

Prvi, iz razloga što je nezadovoljstvo radom Agencije i nedostatkom njenih konkretnih rezultata stiglo i do Brisela, pa je rad Agencija vrlo nepovoljno ocijenjen u poslednjem izvještaju Evropske komisije od aprila 2018. godine. Dodatno, od Evropske komisije uskoro očekujemo i treći nezvanični dokument o Poglavljima 23 i 24, u kom će rad Agencije takođe biti jedna od tema. Zato ovaj dokument – izvještaj o radu Agencije za treći kvartal ove godine iziskuje širu, otvorenu raspravu o njegovom sadržaju.

Takođe, potrebno je da članovi Savjeta, koji za sebe tvrde da su nezavisni i da je Savjet, generalno, jedno nezavisno tijelo, čuju mišljenje nepristrasnih stručnjaka iz redova NVO o radu Agencije i preporuke za unaprijeđenje, prije nego što usvoje ovaj dokument.

Drugi dokument koji će se naći na stolu članova Savjeta u utorak takođe zalužuje otvorenu raspravu. Prvenstveno, iz razloga što je u toku sprovođenje Plana optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi, a na snazi zabrana zapošljavanja u javnoj upravi do 1. jula 2019. godine. Dodatno, Planom optimizacije Vlada je obećala da će oko 3200 zaposlenih prestati da radi u javnoj upravi.

Iz svih ovih razloga, Predlog Pravilnika Agencije morao bi biti javno dostupan i predmet šire rasprave prije nego što ga Savjet formalno usvoji. Tema za raspravu bi naročito moglo biti da li se predloženi Pravilnik o sistematizaciji ASK kosi sa principima i ciljevima procesa optimizacije.

Pravilnik u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Agenciji predlaže njen direktor, a usvaja Savjet ASK.

Rad Savjeta Agencije karakteriše izuzetna netransparentnost. Izmjenama Poslovnika o radu Savjeta iz maja 2016. godine, sjednice ovog tijela praktično su zatvorene za praćenje od strane predstavnika nevladinih organizacija (NVO). Obrazloženje za to bilo je da predstavnici NVO praćenjem sjednica ne doprinose efikasnosti rada ovog tijela, te da mogu samo učestvovati uz prethodno dostavljanje članovima Savjeta onoga o čemu žele da govore u pisanoj formi, na osnovu čega će se Savjet izjasniti o učešću.

Međutim, čak i ovakvo već ograničeno i vrlo kontrolisano učešće u radu sjednica Savjeta, u potpunosti je onemogućeno praksom da se materijali za sjednicu objavljuju tek pošto su usvojeni, i kada se više ni na koji način ne može uticati na njihov sadržaj.

Iz svih ovih razloga potrebno je da Agencija objavi ove, ali i materijale za sve naredne sjednice, kako bi se zainteresovana javnost sa njima upoznala i na osnovu toga opredijelila za učešće u radu Savjeta, te pružila svoju ekspertizu i mišljenje o dokumentima koja usvaja ovo tijelo.

Ana Đurnić
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *