Trening za praćenje pregovora u poglavlju 23

Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika u IA, je učestvovala na trodnevnom treningu za unapređenje kapaciteta članica Koalicije za praćenje pregovora u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Trening je aktivnost u okviru projekta „Učinimo proces pregovaranja javnim“ koji vodi Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO). Koalicija okuplja 15 nevladinih organizacija s ciljem da svojim preporukama daju doprinos stanju u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i ljudskih prava. Od 17. do 19. aprila učesnici treninga su mogli saznati sve o crnogorskom okviru za pregovore i crnogorskoj Koliciji NVO za praćenje pregovora, i uporedo, iskustvu hrvatske Platforme 112 koja je imala istu misiju tokom pregovora Hrvatske u poglavlju 23.

Uz osvrt na najvažnije datume u evropskoj integraciji Crne Gore, crnogorski kontekst objasnila je dr Jovana Marović, koordinatorka istraživanja IA, i članica radne grupe za poglavlje 23 kao jedna od četiri predstavnika NVO u ovom poglavlju. Ona je predstavila pregovaračke strukture u CG, Odluku i Poslovnik o radu radnih grupa, dala pregled dosadašnjih formiranih radnih grupa. U nastavku je pojasnila ulogu Skupštine u procesu pregovora (institucionalni okvir za razmatranje pregovaračkih pozicija, saradnja sa civilnim društvom, Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine u 2013. godini) i sadržinu poglavlja 23 (mjerila, izvještaji o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva, pregovaračkim pozicijama, akcionim planovima i dosadašnjoj dinamici pregovora, itd.).

Na mogućnost i šanse koje pruža proces pregovora sa EU u poglavlju 23, ukazao je Eugen Jakovčić, čija organizacija Documenta je članica Platforme 112 koja je zajedničkim dijelovanjem uspješno uticala na hrvatske pregovore u pomenutom poglavlju. On je objasnio iskustvo Hrvatske u pregovorima i iz najrazličitijih aspekata iskustvo ove neformalne koalicije organizacija civilnog društva u Hrvatskoj koja je ukazivala na goreće probleme u oblastima koje su uključenje u ovo poglavlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *