Trening: Skrining poglavlja 23

Druga radionica makedonske Mreže 23 održana je od 11. do 14. decembra ove godine u Strugi, Makedonija, a naša Dina Bajramspahić podijelila je iskustvo civilnog društva u Crnoj Gori u praćenju pristupnih pregovora u poglavlju 23 i pravce za reformu specijalnog tužilaštva.

Tema radionice bila je “Iskustva, izazovi i mogući rizici u radu Mreže 23” a posebna pažnja je posvećena strukturi poglavlja 23 “Pravosuđe i temeljna prava” i nalazima iz skrininga ovog poglavlja u zemljama u regionu.

Učesnici treninga bili su predstavnici organizacija civilnog društva Mreže 23 čiji je zadatak praćenje stanja u oblasti poglavlja 23 u Makedoniji.

Projekat sprovode Institut za evropske politike, Helsinški komitet za ljudska prava i Centar za upravljanje promjenama uz podršku EU, a osim Instituta alternativa, saradnici iz regiona na projektu su Centar za evropske politike iz Beograda i Fondacija evropski institut iz Sofije.

Dina je na tokom trodnevne radionice imala dva izlaganja.

Prvo se odnosilo na to gdje je Crna Gora u ovom trenutku kada su u pitanju pregovori uopšte kao i na i najvažnija pitanja u vezi sa poglavljem 23. Ona je predstavila Izvještaj o screening-u za Crnu Goru za poglavlje 23, mjerila za otvaranje, Akcioni plan za ovo poglavlje, učešće organizacija civilnog društva u pripremi, monitoringu i evaluaciji sprovođenja Akcionog plana, učešće predstavnika IA u radnoj grupi za ovo poglavlje, ključne aktivnosti (mjere) u oblasti pravosuđa, korupcije i ljudskih prava, ključne izazove i nedostatke u sprovođenju ovih reformi, privremena mjerila, reviziju AP, te probleme u Crnoj Gori u oblasti poglavlja 23 na koje je Evropska komisija ukazala u ovogodišnjem Izvještaju o napretku.

Drugo izlaganje se odnosilo na jedan segment reformi u okviru poglavlja 23, a to je reforma specijalnog tužilaštva i uspostavljanje osnova za formiranje crnogorskog “Uskoka”. Ona je predstavila nacrt Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, komentare Instituta alternativa na nacrt i ključna ograničenja, probleme u radu dosadašnjeg Odjeljenja specijalnog tužilaštva, te naučene lekcije iz uporedne prakse koje je IA predstavio u studiji “Institucionalni okvir za istrage korupcije i organizovanog kriminala – komparativni modeli”. Takođe je predstavila najvažnije nalaze izvještaja IA o saradnji policije i tužilaštva na “lokalnom nivou” i ostale aktivnosti IA vezane za jačanje međuinstitucionalne saradnje u sistemu krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori.

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *