Transformisati proširenje EU za obostrane benefite i odgovor na zajedničke probleme

To što o “progresivnom članstvu” govorimo kao o specifičnom modelu je pleonazam samo po sebi, jer ako je EU perspektiva za region Zapadnog Balkana jasna onda se i progres u pristupanju podrazumijeva, ali očigledno da to nije slučaj, odnosno da je proces u ćorsokaku.

To je poručila naša Milena Muk na konferenciji o smislu pripadnosti i procesu integracije u EU, koju su u Skupštini Crne Gore organizovali ambasade Francuske i Austrije u Podgorici i Kancelarija za evropske integracije.

Milena je govorila na panelu o progresivnom članstvu i novim modelima pristupanja EU.

Ona je podsjetila da je ubrzana ili diferencirana integracija regiona u strukture Evropske unije najvidljivija u onim oblastima u kojima dijelimo zajedničke probleme kao što su borba protiv organizovanog kriminala i upravljanje granicom: u nekim situacijama naši policijski službenici dijelili izvšrna ovlašćenja sa predstavnicima EU agencija, zajednički patrolirajući granicama i sl, dok imaju pristup informacionom sistemu i aplikaciji EUROPOL-a za dijeljenje podataka.

“Ako već vidimo da neki zajednički problemi, poput ruske invazije na Ukrajinu i imperativa borbe protiv organizovanog kriminala, nalažu potrebu za bržom i sadržajnijom integracijom između regiona i Evropske unije, onda je i za nas, kao građane koji smo često zaboravljeni u tom procesu, važno da i benefiti, a ne samo problemi, budu predmet tzv. diferencirane integracije”, naglasila je Milena.

Ona je ukazala da je model četvorofaznog pristupanja koji su razvili Centar za evropske politike iz Beograda i CEPS iz Brisela, koji upućuje i na važnost mjerljivih pokazatelja u vladavini prava i drugim oblastima, zapravo mnogo jednostavniji i predvidiviji od aktuelnog procesa, koji ostavlja dosta manverskog procesa da se daju zasluge i u onim oblastima gdje ne bi trebalo, odnosno da se koči progres onih zemalja, koje isporučuju određene rezultate.

Snimak konferencije možete pogledati ovdje:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *