Transformacija RTCG iz partijskog u Javni servis ne smije biti zaustavljena

Transformacija Radio Televizije Crne Gore (RTCG) iz partijskog u Javni servis ne smije biti zaustavljena, jer bi to bio prvi korak ka gušenju evropskih integracija i evropske budućnosti Crne Gore, poručeno je sa performansa “Nezavisni Javni servis i tačka”.

Protestni performans, ispred Skupštine Crne Gore na kojem su danas simbolično skinuti lanci sa RTCG-a, organizovali su Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring I istraživanje (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Predstavnik CRNVO, Radoš Mušović, kazao je da transformacija Javnog servisa nije završena i da neće biti zaustavljena.

„Mi svi zaslužujemo da znamo da je svaki naš euro koji ode u Javni servis otišao u nezavisni Javni servis. Mi poručujemo ljudima koji odlučuju ne samo od sudbini Gorana Đurovića, već i o našoj evropskoj budućnosti da nećemo dozvoliti da ovaj prvi korak ka gušenju transformacije RTCG-a, bude prvi korak ka gušenju naših evropskih integracija i naše evropske budućnosti“, poručio je Mušović.

On je istakao da se skidaju lanci sa RTCG-a i da se „mrak neće vratiti“

„Mi poručujemo poslanicima i poslanicama da danas znaju da smo ovdje, da nećemo biti utišani, da pamtimo kakav je bio RTCG prije, da pamtimo mrak u kojem smo bili i da se taj mrak opet neće vratiti, zbog Crne Gore kojoj pripada evropska budućnost. Slobodni mediji su jedina stvar koju želimo i za slobodne medije, mi ćemo se izboriti“, kazao je Mušović.

Član Savjeta RTCG-a, Goran Đurović, kazao je da očekuje da će Administrativni odbor Skupštine Crne Gore slijediti ono što su, kako je rekao, naređenja od vrha Demokratske partije socijalista (DPS) i da će predložiti Skupštini njegovo razrješenje.

„To će uraditi na potpuno protivzakonit način, a Skupština će, opet, protivzakonito donijeti takvu odluku i Javni servis će ponovo, vrlo brzo, vjerovatno, biti vraćen pod okrilje DPS-a. Ovih godinu, koliko su građani imali priliku da vide izbalansirano, objektivno i blagovremeno izvještavanje, više se neće dešavati. Desiće se sve ono što se dešavalo prethodnih 27 godina, dok je prethodni menadžment vodio RTCG“ smatra Đurović.

Oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, kako je rekao, imaju potrebu da kontrolišu i da utiču na rad svih institucija.

„Javni servis u ovakvom crnogorskom društvu, očigledno ne smije biti samostalan“, kazao je Đurović.

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, kazao je da se u Javnom servisu dešavao pozitivan proces, ali posljednjih nekoliko mjeseci „svjedočimo pokušaju povratka na staro“.

„Prepoznajemo da je to iz kuhinje DPS-a. Gospodin Luiđ Škrelja je samo izvršilac odluka koje su donijeli Milo Đukanović i Duško Marković. Mi tražimo da se sa tim prestane. Apelujemo na DPS i na njihovo rukovodstvo da ovaj proces zaustave i da sačuvamo nezavisnost RTCG-a“, poručio je Muk.

On je apelovao i na druge političke stranke koje su u vladajućoj koaliciji da pomognu da se zaustavi, kako je kazao, nezakoniti proces razrješenja Gorana Đurovića i drugih članova Savjeta RTCG-a.

„Mi hoćemo da upozorimo da sve ono što čujemo iz diplomatskih krugova i ono što je zvanično i pisano došlo na adresu Vlade Crne Gore ukazuje na to da ovakvim odnosom prema nezavisnosti RTCG-a, DPS i ova Vlada rizikuju zaustavljanje procesa evropskih integracija, suspenziju procesa pregovora. Smatramo da bi to bilo najgore što može da se desi za Crnu Goru u ovom trenutku“, ocijenio je Muk.

On je dodao da vjeruje da postoji dovoljno snage u građanskom društvu da se pruži otpor pritiscima.

„Ako ovo ne bude zaustavljeno mi ćemo razmišljati o novim okupljanjima i akcijama. Smatramo da ne postoji nijedan zakonski uslov za razrješenje Gorana Đurovića. Ako danas Administrativni odbor bude predložio njegovo razrješenje, spremni smo da pokrenemo postupke pred sudovima, sa tim u vezi“, rekao je Muk.

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, poručila je da Administrativni odbor nema nadležnost da postupa u slučaju Gorana Đurovića i da pokazuje da je, kako je rekla, samo sredstvo u rukama DPS-a.

„Ta partija se na ovakav način sučeljava sa neistomišljenicima i slobodnomislećim aktivistima nevladinog sektora“, kazala je Novaković.

Predstavnica CIN-a, Milka Tadić Mijović, istakla je da se ne smije zaustaviti transformacija RTCG-a iz partijskog u javni servis, navodeći da je za evropsku perspektivu neophodno da postoje nezavisni mediji.

„Ova zemlja ima ozbiljnih problema i imaće ih još više ako se ova transformacija RTCG-a zaustavi. Mi smo još uvijek daleko od slobodno izražene volje građana, od slobodnih medija“, ocijenila je Mijović.

Direktorica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da je Javni servis mnogo jak i gledan i da se građani nemaju čemu nadati ukoliko, kako je rekla, RTCG ne bude nezavisan već partijski obojen.

„Ja mislim da to gleda i svijet i da imaju neki uticaj sa strane, gdje isto neće moći svašta da se radi. Javni servis se popravljao, imao je dobre emisije, vidjećemo u budućnosti kako će da bude. Ja se nadam da su iz vlasti shvatili da ne mogu baš sve da kontrolišu“, poručila je Raičević.

Veliki broj predstavnika medijskih kuća bio je prisutan na ovom javnom okupljanju. Ovdje možete pogledati priču FOS media o protestu, kao i prilog sa TV Vijesti. Podršku protestu i performansu dali su i novinari Javnog servisa, a priču RTCG-a možete pogledati ovdje, a i CdM portal je izvijestio o protestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *