The Economist o JPP u Crnoj Gori

Crna Gora je zauzela 19. mjesto od 25 država na regionalnom nivou (balkanske i zemlje centralne i istočne Evrope) u izvještaju The Economist-a o procjeni ispunjenosti uslova za sprovođenje javno-privatnih partnerstava za 2012. godinu.

Države su rangirane u odnosu na uspostavljenost preduslova za realizaciju projekata po modelu JPP koja podrazumijeva procjenu: pravnog i institucionalnog okvira, sposobnosti da se zakonski okvir implementira; investicione klime; finansijske; te sposobnosti sprovođenja projekata na lokalnom nivou. Na osnovu evaluacije navedenih parametara, za Crnu Goru je istaknuto da postoji značajan prostor i potreba za unapređenjem pravnog i institucionalnog okvira, kao i ukupnih tehničkih kapaciteta za sprovođenje JPP projekata.

U izvještaju The Economist-a korišćena je i analiza Instituta alternativa iz 2010. godine Javno-privatna partnerstva – odgovornost, transparentnost i efikasnost u kojoj smo ukazali na brojne nedostatke upravo kod institucionalnih i zakonskih rješenja u zemlji, te ekspertize za zaključivanje i sprovođenje JPP projekata.

Iako The Economist navodi da u Crnoj Gori postoji politička volja da se unaprijede pravni i institucionalni preduslovi za efikasno sprovođenje javno-privatnih partnerstava i koncesija, upravo njen nedostatak je razlog što je još uvijek ne postoji adekvatan zakonski okvir. U Crnoj Gori ne postoji ni ekspertsko jezgro za JPP i koncesije, a prisutan je i problem nejasnih i „isprepletenih“ nadležnosti i slabe međusobne koordinacije institucija koje zaključuju i upravljaju projektima po ovom modelu.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *