Tajno o javnim nabavkama: Sporne izmjene unazađuju sistem

Tajno o javnim nabavkama: Sporne izmjene unazađuju sistem

Vlada je, suprotno propisima, iza zatvorenih vrata, bez organizovanja javne rasprave i uključivanja građana i zainteresovane stručne javnosti, usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama i predložila sporna rješenja kojima se unazađuje sistem javnih nabavki.

Vlada je u četvrtak na 26. sjednici usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, iako je Strategijom razvoja sistema javnih nabavki 2016-2020 za prvi kvartal 2017. godine bilo planirano usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama.

Prema Uredbi o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, Vlada je imala obavezu da dokument, nakon što ga radna grupa pripemi u formi Nacrta, pošalje Evropskoj komisiji na komentare, a zatim stavi na javnu raspravu, čime bi se građani i zainteresovana stručna javnost uključila u njegovu pripremu. Međutim, Vlada se oglušila o ovu obavezu, a dokument, koji sadrži vrlo sporna rješenja, usvojila u izolovanom procesu, iza zatvorenih vrata.

Institut alternativa je prije samo mjesec dana od Uprave za javne nabavke i Ministarstva finansija dobio informaciju da se još uvijek radi na nacrtu novog zakona.

Naime, posebna radna grupa, navodno, već skoro godinu dana radi na pripremi novog Zakona, pa nije jasno zašto se na kraju Vlada opredijelila za izmjene i dopune, a ne novi akt.

Takođe, javnost nije bila upoznata sa Vladinom namjerom da paralelno sa pripremom novog Zakona usvoji njegove izmjene i dopune i bila je u potpunosti isključena iz ovog procesa.

Dakle, Vlada je usvojila dokument za koji javnost nije znala da ga priprema, a onaj koji je pripremala navodno će usvojiti tek krajem godine. Ovakvi postupci Vlade zbunjuju i domaću i međunarodnu javnost i ne ulivaju povjerenje da su nadležne institucije spremne da ozbiljno pristupe ispunjenju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Na isti način, iza zatvorenih vrata i bez učešća javnosti, prije godinu i po dana Vlada je usvojila i Strategiju razvoja sistema javnih nabavki 2016-2020.

Uprkos višegodišnjem insistiranju Evropske komisije da se otvorenost sistema javnih nabavki u Crnoj Gori unaprijedi, Vlada ga sve više zatvara i krije od očiju javnosti, samostalno odlučujući o procedurama za trošenje oko 400 miliona eura poreskih obveznika, koliko se godišnje potroši na javne nabavke.

Kako je saopšteno iz Vlade, usvojene izmjene podrazumijevaju, između ostalog da se šoping metoda i neposredni sporazum brišu kao vrste postupaka javnih nabavki. S druge strane, naručilac je dužan da postupke javnih nabavki primjenjuje samo za nabavku robe ili usluga čija je procijenjena vrijednost javne nabavke jednaka ili veća od 15.000 eura, odnosno kada su radovi u pitanju, za nabavku koja je jednaka ili veća od 30.000 eura. To znači da naručioci neće imati obavezu da za nabavke ispod ovih vrijednosti primjenjuje procedure javnih nabavki i da je ovim izmjenama, u suštini, vrijednost do koje se može zaključiti neposredni sporazum povećana sa ranijih 5.000 na 15.000, odnosno 30.000 eura.

Usvojenim izmjenama Zakona predviđene su i hitne nabavke, koje naručilac izuzetno, u nepredviđenim situacijama može da izvrši bez sprovođenja postupka javnih nabavke, a koje, ukoliko kontrola nadležnih institucija, kao do sada, ne bude funkcionisala, ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i korupciju.

Imajući u vidu koliko se godišnje novca građana potroši na javne nabavke, odnosno da je za poslednje tri godine u Crnoj Gori zaključeno oko 18.000 ugovora o javnim nabavkama ukupne vrijednosti preko milijardu eura, javnost mora biti uključena u proces pripreme zakonodavstva kojim se ova oblast uređuje. Stoga pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da ne usvoje Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kako bi se Vlada vratila svom prvobitnom planu pripreme novog Zakona u čiju bi pripremu zainteresovana javnost bila uključena.

Ovdje možete pogledati prilog sa RTCG o spornim izmjenama.

Ana Đurnić
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *