Stevo Muk predao prijavu za članstvo u Tužilačkom savjetu

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, podnio je prijavu za članstvo u Tužilačkom savjetu, po javnom pozivu koji je raspisala Skupština Crne Gore u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu.

„Godinama smo ukazivali da je državno tužilaštvo ključ za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da je ono zarobljeno i kao takvo najodgovornije za zarobljavanje države. Novim zakonom je data prilika i nevladinim organizacijama da svojim učešćem doprinesu radu Tužilačkog savjeta i reformi tužilaštva, njegovom oslobađanju i efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To su bili razlozi da se prijavim za člana Tužilačkog savjeta. Vjerujem da me preporučuje dugogodišnje iskustvo u analizi rada državnog tužilaštva. Zahvalan sam na podršci grupe uglednih nevladinih organizacija”, istakao je Stevo Muk u izjavi za medije povodom kandidature za članstvo.

Kandidaturu su podržale sedam prepoznatljivih i uglednih nevladinih organizacija sa iskustvom u oblasti vladavine prava, nadgledanja rada tužilaštva i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Muka su podržale Akcija za ljudska prava, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Centar za građanske slobode CEGAS, Politikon mreža, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, ADAMAS i Institut alternativa.

Stevo Muk je diplomirao na Pravnom fakultetu (Univerzitet Crne Gore, a postdiplomske studije završio je na Fakultetu političkih nauka, gdje je stekao akademsku titulu magistra političkih nauka. Jedan je od osnivača Instituta alternativa, čijim Upravnim odborom predsjedava od 2007. godine.

Radio je za Švedski institut za javnu administraciju (SIPU) u regionalnom projektu TACSO. Bio je osnivač i izvršni direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) od 1999. do 2007.godine. Obavljao je poslove koodinatora programa za civilno društvo, medije i romskog programa u Fondaciji za otvoreno društvo – Predstavništvo Crna Gora 2001. godine.

Radio je kao konsultant za OECD, SIGMA, Svjetsku banku, Regionalni savjet za saradnju (RCC), Fondaciju Friedrich Ebert, fondaciju Heinrich Boell, RESPU.
Od januara 2021. godine je član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou. Bio je član Savjeta za reformu javne uprave, i član Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija i Savjeta za reformu javne uprave Ministarstva pravde.

Od 2019. do 2021. godine je bio član Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. Učestvovao je u radu brojnih radnih grupa za izradu predloga zakona i strateških dokumenata.

Učestvovao je radu radne grupe za izradu nacrta Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, kao i u pripremi komentara Instituta alternativa na nacrte zakona o državnom tužilaštvu, kao i na nacrt Zakona o krivičnom postupku. Učestvovao je u pripremi predloga za izradu Akcionog plana za poglavlje 23 ”Pravosuđe i temeljna prava“ (2012. i 2015. godine).

Učestvovao je kao saradnik na projektima Svjetske banke ”Upravljanje ljudskim resursima u pravosuđu” i ” Funkcionalna revizija pravosuđa u Crnoj Gori“, 2018.godine.

Koautor je analize ”Nova vlada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala: Šta da se radi u tužilaštvu i policiji?”, Institut alternativa, 2020. Urednik i koautor analize „Institucionalni okvir za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala – uporedni modeli“, Institut alternativa, novembar 2013.

Bio je urednik analize “Saradnja policije i tužilaštva – priče tužilaca, policijskih inspektora i sudija“, Institut Alternativa, 2014, urednik analize ”Nalaz revizije – dokaz i putokaz ; saradnja Državne revizorske institucije i tužilaštva u Crnoj Gori”, Institut alternativa, 2016. analize ”Zadovoljena Forma ili suština? – Analiza sadržine godišnjih izvještaja o radu Državnog tužilaštva i Uprave policije”, Institut Alternativa, 2012, kao i analize ”Crna Gora i pregovori u poglavlju 23“, Institut Alternativa, 2012.

Učestvovao je u koordinaciji i sprovođenju regionalnih projekata Merlin i Bencher – u okviru kojih su analizirana i mjerila postavljena u procesu pregovora za oblast pravosuđa, kao i projekta ”Tužilačka istraga na Zapadnom Balkanu” koji je sproveden u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *