Stevo Muk o predstojećim izborima u emisiji Načisto

Atmosfera u kojoj se pripremaju izbori, politička kriza i dešavanja u Budvi, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, afera ”spiskovi” – samo su neke od tema o kojima je naš Stevo Muk govorio u emisiji ”Načisto sa Petrom Komnenićem” na TV Vijesti. Gošće emisije emitovane 18. juna 2020. godine bile su i Daliborka Uljarević (CGO) i Milica Kovačević (CDT).

Prenosimo neke od glavnih akcenata iz emisije:

”Vlada pokušava da silom razrješava sporove koji se u demokratskim društvima rješavaju pred sudovima, na način što šalje jedinice policije zajedno sa Upravnom inspekcijom ne da zavedu određeni dokument, nego da fizički uvedu novu vlast i one za koje Vlada smatra da su legitimni i legalni predstavnici izborne volje u toj opštini”, kazao je Muk, osvrćući se na političku krizu u Budvi. Ocijenio je da je nakaradni sistem doveo do nesklada i dao slobodan mandat poslaniku i odborniku, dok je istovremeno dao mogućnost građanima da te ljude glasaju sa zatvorenih partijskih lista.

Muk smatra da bi bilo prirodno da možemo da odvojimo Demokratsku partiju socijalista (DPS) kao političku partiju i Vladu kao ustavnu institiciju koja u skladu sa zakonima vrši svoj posao, ali zaključuje da su te dvije strane srasle i to vidi kao izvor problema.

”Kada govorimo o zarobljenim institucijama, govorimo o tome da se politička volja i praksa postupanja svih organa – izvršne vlasti, sudstva,  tužilaštva, policije, kreira u glavnom odboru DPS-a. Tamo nažalost slabo ima ljudi koji misle svojom glavom, već su prihvatili princip koji pripada najgorim sistemima i koji podrazumijeva – prestati misliti i početi slijediti onog na čelu, Mila Đukanovića, oca nacije. Problem je što su političko institucionalne mreže do te mjere srasle da i u Ustavnom sudu čekaju mig iz njegovog kabineta i do tada se prave mrtvi, ako mig stigne oni će se pozabaviti Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili nekim drugim, a do tada će pokušati da saznaju šta on stvarno misli o tome”, kazao je Muk.

Izborni uslovi su najgori do sada, i oni se neće mijenjati uslijed trenutnog opšteg nepovjerenja koje vlada među opozicionim partijama i onemogućava ih da vode minimum dijaloga, omogućava DPS-u da organizuje izbore pod bilo kakvim uslovima. Kao problematično, Muk vidi i nemogućnost pronalaženja najmanjeg zajedničkog imenitelja opozicione grupacije, koja bi izašla sa jasnom inicijativom i ključnim zahtjevima u vezi izbornih uslova. S tim u vezi, procjenjuje da za bojkot izbora takođe nedostaje jedinstvo svih opozicionih partija, te da na bojkot treba gledati kao na sredstvo za pritisak na vlast, a ne kao na cilj kojim će se izraziti moralni vapaj nad lošim izbornim uslovima.

Kako je naveo, više od sadržaja non pejpera, koji sve snažnije čini sliku crnogorskog demokratskog nazadovanja, zabrinjava reakcija vlasti koja umjesto da se suočava sa utvrđenim problemima, izvlači one rečenice koje u tom dokumentu izgledaju pozitivno i slavodobitno ih iznosi javnosti.

Izbor Branislava Mićunovića kao predstavnika NVO sektora u Savjetu RTV Podgorica, Muk komentariše kao element na putu uspostavljanja još jedne partijske televizije koju će plaćati građani, uspostavljene sa jednim jasnim zadatkom da promoviše jednu političku partiju i jednu agendu, a sa ciljem isključivanja ostalih iz javne rasprave.

”Neće ova Vlada zamijeniti reforme za svoju vlast, jer znaju da sa nezavisnim institucijama i nezavisnim javnim servisom više neće biti na vlasti”, zaključio je Muk.

Cijeli snimak emisije ”Načisto” možete pogledati na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *