Stavovi građana o odgovornosti policije – Izvještaj

Šest od deset građana Crne Gore ima povjerenja u policiju. To navodi na zaključak da su, uprkos svim izazovima, građani na strani policije, što bi trebalo da predstavlja značajan podsticaj njenom radu. Ukratko, pored visokog nivoa javnog povjerenja, stavovi građana takođe pokazuju da građani uglavnom imaju pozitivne asocijacije na prosječne policijske službenike i policijske službenice.

Visok nivo povjerenja u policiju je u suprotnosti sa ostalim nalazima istraživanja, što daje ponešto kompleksnu sliku o stavovima građana prema policiji. Građani tako vjeruju da je korupcija unutar ove institucije relativno raširena, da policija služi pretežno da štiti partikularne interese, kao i da zapošljavanje u policiji nije zasnovano na zaslugama.

Iako građani vjeruju da je korupcija u policiji raširena, teško se odlučuju da je prijave. Ubjedljiva većina od preko 73% građana je potvrdila da ne bi prijavili korupciju u policiji čak i ako im ne bi bilo traženo da daju lične podatke.

Ključni nalazi ovogodišnjeg istraživanja se ne razlikuju puno od onih iz 2015. godine. To navodi na zaključak da burni događaji i opozicioni protesti u glavnom gradu u oktobru 2015. godine, u kojima je došlo do prekomjerne upotrebe sile od strane više pripadnika policije, nijesu značajnije uticali na opštu percepciju policije.

Takođe, kao i u prošlogodišnjem istraživanju, ne postoji statistička veza između povjerenja u policiju i percepcije korupcije, što ukazuje na potrebu daljeg istraživanja pretpostavki javnog povjerenja u institucije. Moguće objašnjenje leži u dominantnoj političkoj kulturi, koja nije ni participativna ni građanski orjentisana, već je u velikoj mjeri parohijalna i podanička, što znači da dobar dio stanovništva radije preispituje rad nadležnih organa, bez obzira na njihov učinak.

Izvještaj je objavljen kao dio projekta pod nazivom „Puls integriteta i povjerenja u policiju na Zapadnom Balkanu” čiji cilj je da doprinese izgradnji povjerenja u policiju putem promocije odgovornosti i jačanja integriteta policije. Mrežu POINTPULS koja je u tu svrhu oformljena čini sedam organizacija civilnog društva iz regiona, i to: Analitika iz Skoplja, Beogradski centar za bezbjednosnu politiku (BCBP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) iz Beograda, Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva, Institut alternativa (IA) iz Podgorice, Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) iz Tirane, i Kosovski centar za bezbjednosne studije (KCSS) iz Prištine.

Projekat podržava Evropska unija kroz program „Podsticanje civilnog društva” u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Za sadržaj izvještaja odgovoran je isključivo Institut Alternativa i stavovi iskazani u ovom dokumentu nisu nužno stavovi Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *