Stavovi građana o javnim nabavkama

Otvorene podatke rezultata istraživanja za 2020. godinu možete preuzeti ovdje, kao i podatke o poređenju rezultata za 2015/17. i 2020. godinu

Ovaj izvještaj  predstavlja presjek stavova crnogorske javnosti prema procesu javnih nabavki, a ujedno služi i kao  pokazatelj eventualnih promjena stavova koje su nastupile u posljednjih pet godina.

Kada se uporede rezultati dva talasa istraživanja, najsnažniji utisak ostavlja skoro udvostručen broj onih građana koji pokazuju elementarnu neupućenost u oblast javnih nabavki. Dok je u 2015. godini procenat građana koji nijesu ponudili objašnjenje pojma javnih nabavki iznosio 37%, u 2020. godini 71% punoljetne populacije Crne Gore ne zna šta su javne nabavke. Veći je udio građana koji ne znaju razliku između zloupotreba velikih i malih javnih nabavki, kao i udio građana koji ne mogu da procijene zadovoljstvo kontrolom javnih nabavki.

Visok stepen neinformisanosti koincidira sa procjenom 60% populacije da mediji nedovoljno obraćaju pažnju na važnost borbe protiv zloupotrebe javnih nabavki. U istom tonu, ocijenjene su i politike Vlade koje uređuju oblast javnih nabavki – 60% građana smatra da su nedovoljno inkluzivne, u smislu da uključuju građane, i transparentne.

Da su zloupotrebe javnih nabavki česta pojava smatra 51% populacije, kao i da postoji čvrsta nezakonita sprega između političkih i ekonomskih aktera. Većina građana smatra da se procedure javnih nabavki uglavnom odvijaju na nepošten, netransparentan, neobjektivan, pristrasan način, češće u skladu sa stranačkim nego javnim interesima. Samim tim, svaki drugi građanin Crne Gore nije zadovoljan kontrolom koja bi preduprijedila zloupotrebe.

Konačno, procjena je gotovo polovine crnogorske javnosti da stanje u oblasti javnih nabavki nije značajno ni bolje, ni lošije, već isto kao i prije pet godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *