Stanje bezbjednosti i smjena rukovodilaca

Komentar naše istraživačice Dine Bajramspahić na saopštenja Vijeća za nacionalnu bezbjednost, stanje bezbjednosti i smjenu rukovodilaca za ND Vijesti

Stanje bezbjednosti je više nego zabrinjavajuće. Posebno je važno naglasiti da su ubistva koja se dešavaju samo vidljivi dio “komešanja” koje se dešava u podzemlju i koje je samo najčiglednija i najteža posljedica brojnih drugih nezakonitih radnji koje se odvijaju u pozadini. 

Iako smo mi iz IA više puta saopštili da je dobro što Policija djeluje aktivnije i vrši pritisak na kriminalne grupe češćim pretresima, oduzimanjem oružja i narkotika; takođe smo mnogo puta naglasili da je ipak ključno pokretati finansijske istrage i prekinuti tokove novca kojima se finansiraju nezakonite aktivnosti, uključujući novac kojim se plaćaju naručena ubistva. Dok kod ne bude pomaka na tom planu, kriminalne grupe će se konsolidovati i novcem privlačiti nove članove, pa ne treba biti naivan i nadati se da će rat sam po sebi da se okonča. 

U jeku rata klanova, Vijeće za nacionalnu bezbjednost ima “originalan” predlog da se formiraju novi specijalni timovi, iako ih je bilo i do sada. Pri tome se u saopštenju ne navodi niti jedna jedina riječ o tome u čemu je problem sa postojećim Specijalnim timom, ni kako funkcionišu postojeći ad hoc mješoviti timovi za istrage, budući da je zakonodavstvo dozvolilo tu mogućnost i do sada i bez inicijative Vijeća. Zbog toga mi ovaj predlog izgleda kao zamajavanje javnosti u izbornoj kampanji i novu iluziju da se nešto preduzima. Crna Gora je već pet godina u pregovorima sa EU tokom kojih nam se svakog dana ponavlja da moramo da pokažemo rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala. A Vijeće na to odgovara sa kratkoročnim rješenjima koja neće imati nikakve efekte jer nisu zasnovana na temeljnoj analiza problema sa kojima se državni organi suočavaju u otkrivanju i procesuiranju organizovanog kriminala. Drugim riječima, ovim se samo kupuje vrijeme i problem odlaže za budućnost.

Takva je situacija i sa problemom “saradnje” Policije i Tužilaštva. Ministar unutrašnjih poslova je u više svojih izjava tokom poslednjih dana ponovio da je potrebno “… još jače i još snažnije djelovanje tužilaštva i sudstva…” (citat iz saopštenja Službe za odnose s javnošću vlade Crne Gorehttp://www.gov.me/vijesti/183431/Ministar-Nuhodzic-Direktor-Uprave-policije-Slavko-Stojanovic-i-nacelnik-CB-Podgorica-podnijeli-ostavke.html ). Time je nastavljena višegodišnja praksa prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge. Međutim, nijedan od ovih organa nije zainteresovan da se nešto konkretno preduzme na rješavanju ovog problema, već se problem gura pod tepih i potencira samo kada su zbog pritska javnosti funkcioneri primorani da ukažu makar na neki razlog za ovako loše stanje u borbi protiv organizovanog kriminala. IA je objavio dvije analize na ovu temu, u 2014. i 2017. godini i žao nam je što i u aprilu 2018. godine to ponovo tema.

I kadrovsku politiku MUP-a vidim kao vid loše strategije da se kupi vrijeme, čestim smjenama i neprestanim rotiranjem istih kadrova u krug a bez ozbiljne analize o tome u čemu su bili problemi. Nadam se da će nove starješine biti postavljene uz detaljno obrazloženje i na osnovu zasluga koje će biti javno saopštene.

Originalno objavljeno na: http://www.vijesti.me/vijesti/bakovicu-krivi-svi-osim-njega-982661

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *