Skupština da objavljuje snimke sa sjednica odbora

Skupština bi trebalo dodatno da otvori svoj rad prema građanima, te da, poput parlamenata u regionu, omogući prenos sjednica odbora ili, makar, objavljuje audio snimke sa ovih sjednica.

Institut alternativa je danas uputio dopis Generalnom sekretaru Skupštine sa inicijativom da se sjednice svih odbora prenose, poput prenosa plenarnih zasjedanja putem sajta ili youtube kanala. Alternativa ovom rješenju može biti objavljivanje audio snimaka sa sjednica radnih tijela na sajtu Skupštine.

Uzimajući u obzir potrebu za intenzivnijim informisanjem javnosti o zakonodavnoj i kontrolnoj funkciji Skupštine, smatramo da su zainteresovane strane uskraćene za izlaganja poslanika i stručnu diskusiju o važnim pitanjima u skladu sa nadležnostima odbora, budući da zapisnici sa sjednica radnih tijela, koji su trenutno dostupni, ne sadrže detaljne informacije o toku rasprave i izrečenim stavovima.

Ovakva praksa u regionu već postoji. Primjera radi, građani u Makedoniji i Srbiji imaju priliku da uživo prate prenose svih sjednica odbora putem internet prezentacija ovih parlamenata. Otuda, smatramo da bi Skupština Crne Gore, koja prednjači u transparentnosti u odnosu na rad drugih državnih institucija, trebalo da predstavi i ovaj vrlo važan segment svog rada javnosti.

Iako je transparentnost rada crnogorskog parlamenta značajno unaprijeđena, građani još uvijek nisu u potpunosti informisani o radu svojih izabranih predstavnika, a jedino na osnovu potpunog uvida u rad poslanika građani mogu odgovorno glasati na izborima.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *