70% prijedloga zakona bez javne rasprave, skoro svi bez procjene finansijskog uticaja

Statistika pokazuje da je od svih zakona 42. i 43. Vlade, za samo njih 30 posto održana javna rasprava. Kada to podijelite  – učinak je isti. Moramo da budemo zabrinuti zbog činjenice da za 70 posto zakona nismo konsultovani, niti je bilo prilike da na bilo koji način utičemo.

U emisiji Direktno na Televiziji Vijesti, Marko Sošić je iznio naše podatke o učešću i održavanju javnih rasprava, posebno se osvrnuvši na sami proces koji je krajnje demotivišući za sve građane koji žele da u istom učestvuju.

“I kada se poštuje pravilo javne rasprave, ona nije od nekog kvaliteta. Poslanik kada predloži zakon niti prolazi kroz javnu raspravu, niti je u obavezi da ima temeljnu analizu uticaja toga propisa. Od svih zakona koje su dvije vlade predložile, njih 90 posto nema nikakvu procjenu finansijskog uticaja, a 60 posto je usvojeno bez mišljenja Vlade, niti se na mišljenje uopšte čekalo.”

Sošić je dodao da je Parlament, kao nikada do sada, preuzeo zakonodavnu inicijativu, sa 45% svih prijedloga zakona u proceduri koje su podnijeli poslanici, ali da taj akt nije praćen većom odgovornošću prema građanima, jer ne postoji obaveza da se za takve zakone organizuje javna rasparava ili pripremi analiza uticaja propisa.

“Godinama ukazujemo na to da kako Vlada konsultuje građane nije način, već samo ispunjavanje forme. U slučajevima kada se javne rasprave organizuju, one su uglavnom površne. Vlada ne čini dodatni napor da animira građane da se uključe u raspravu. Samo 25% komentara koji su pristigli su bili prihvaćeni. Vlada svim svojim instrumentima demotiviše građane da učestvuju u javnim raspravama.”

Cijelu emisiju možete pogledati u prilogu. Gosti u emisiji su još i: predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i poslanik u Skupštini Momo Koprivica i generalni sekretar Vlade Boris Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *