Savjet za reformu javne uprave – prva sjednica u godinu dana

U petak, 19. juna održana je 12. sjednica Savjeta za reformu javne uprave kojom je presjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Zoran Pažin.

Na dnevnom redu Savjeta bili su, između ostalog

Izrazili smo naše nezadovoljstvo zbog toga što je prošlo više od godinu dana od posljednje sjednice Savjeta (11. sjednica održana je u maju 2019. godine). U međuvremenu, nisu prihvatane inicijative za održavanje sjednica pokrenute od članova iz civilnog društva, a Savjet nije raspravljao o važnim dokumentima, kao što je polugodišnji izvještaj o sprovođenju strategije reforme javne uprave, izvještajima o optimizacije i drugim, niti o dešavanjima vezanim za gubljenje sredstava iz sektorske budžetske podrške, kao ni pitanjima važnim za reformu javne uprave, kao što je su bile predložene izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Ukazali smo na neophodnost izmjene načina rada Savjeta tako da ostvari svoju ulogu koordinacije reformskih procesa i smisleno doprinese sprovođenju strategije reforme javne uprave.

Osim detaljnih nalaza o reformi javne uprave, koje smo objavili u martu ove godine, ukazali smo na metodološke probleme u izvještavanju i praćenju aktivnosti i ispunjenja ciljeva. Posebno smo istakli važnost objektivnog informisanja javnosti o uspješnosti reforme javne uprave mjereno procentom povučenih sredstava iz sektorske budžetske podrške, kao i potrebu da javnost bude obaviještena o razlozima zbog koji smo primili samo pola od mogućeg iznosa podrške EU.

U pogledu sprovođenja Programa reforme upravljanja javnim finansijama, gotovo pet godina je potrošeno čekajući da počne sprovođenje velikih EU projekata, dok su oblasti kao što su transparentnost javnih finansija i prelazak na budžetiranje zasnovano na učinku ostali na istom nivou kao i u vrijeme usvajanja Programa. Posebno smo istakli problem nerada Uprave za imovinu i kašnjenja u uspostavljanju jednistvenog registra državne imovine, koji će prema navodima iz izvještaja, biti u testnoj fazi tek naredne godine.

Ove godine ističu tri ključna dokumenta za reformu javne uprave, Strategija reforme javne uprave, Program reforme upravljanja javnim finansijama i Plan optimizacije javne uprave. Potrebno je da učimo na neuspjesima ovih dokumenata kako bi naredne dokumente pripremili tako da su izvodljivi, smisleni i odgovaraju na potrebe građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *