Saopštenje: Zaboravljene preporuke DRI

Vlada još uvijek nije dostavila Skupštini prvi kvartalni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI. Time je prekršen zaključak Skupštine o izvještavanju i dodatno dokazana naša tvrdnja da je uticaj rada DRI doveden u pitanje odnosom izvršne vlasti prema izvještajima o reviziji.

Pozivamo skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet da hitno podsjeti Vladu na ovu obavezu i zatraži obrazloženje kašnjenja od strane Ministarstva finansija. To je preduslov za održavanje kontrolnog saslušanja subjekata revizije koji se oglušavaju o preporuke DRI, ali i Ministra finansija zbog nepoštovanja zaključaka Odbora.

Vlada je u novembru prošle godine usvojila Akcioni plan za implementaciju preporuka Državne revizorske institucije. IA je kritikovao Akcioni plan po njegovom usvajanju, zbog neozbiljnog pristupa izradi i manjkave forme u kojoj je usvojen.

Skupština je, razmatrajući završni račun budžeta i izvještaj o reviziji DRI, usvojila zaključke kojima je obavezala Vladu je kvartalno izvještava o stepenu ispunjenja preporuka DRI. Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Ministar finansija je najavio ozbiljan pristup preporukama DRI i potvrdio da je namjera Vlade da o njihovom sprovođenju kvartalno izvještava Skupštinu.

Obećani kvartalni izvještaj o ispunjavanju Akcionog plana nije pripremljen: nije razmatran na sjednicama Vlade, a IA je zahtjevom za slobodan pristup informacijama utvrdio da nije dostavljen ni Skupštini.

Podsjećamo da je ovaj Akcioni plan usvojen zbog ozbiljnih neregularnosti koje je DRI uočila kroz reviziju završnog računa budžeta, ali i zbog poražavajuće niskog stepena sprovođenja prošlogodišnjih preporuka DRI (od 18 izrečenih, 13 preporuka je ostalo neispunjeno).

IA već duže vrijeme upozorava da je uticaj rada DRI ograničen time što u Vladi nisu izgrađeni mehanizmi za horizontalnu primjenu preporuka DRI. Najnovije nepoštovanje zaključka Skupštine od strane Vlade je potvrda našeg stava.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *