Saopštenje: Vlada da reaguje zbog kršenja rokova

Dvije opštine u Crnoj Gori, Budva i Plav, još uvijek nisu usvojile završni račun budžeta za 2012. godinu. Vrijeme je da Vlada i Ministarstvo finansija preduzmu mjere kako bi ih natjerale da ispoštuju zakon i osnovne standarde transparentnosti i odgovornosti.

Institut alternativa održava portal o lokalnim finansijama, www.mojgrad.me, kroz koji želimo da poboljšamo transparentnost budžeta lokalnih samouprava. Prema našoj evidenciji, Budva i Plav još uvijek nisu usvojili završne račune za 2012. godinu. To znači da, iako smo uveliko zašli u 2014. godinu, još uvijek nemamo potpune informacije o tome kako su opštine prikupljale i trošile sredstva u 2012. godini.

Podsjećamo da trenutna situacija nije izuzetak, ove opštine su i do sada sa ogromnim zakašnjenjem objavljivale svoje završne račune. Na primjer, tako su i završne račune budžeta za 2011. godinu, Budva i Plav usvojili tek početkom ove godine.

Posebno je problematična situacija sa neobjavljivanjem završnog računa opštine Plav, jer je njihov prethodni završni račun (za 2011. godinu) zbog ozbiljnih nepravilnosti i nezakonitosti dobio negativno mišljenje Državne revizorske institucije.

Smatramo da ozbiljnost situacije zahtijeva da Vlada iskoristi mogućnost iz Zakona o lokalnoj samoupravi i upozori predsjednike opština da moraju vršiti svoje nadležnosti.

Dodatno, potrebno je i da Ministarstvo finansija razmotri preduzmanje mjera koje mu, prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, stoje na raspolaganju prema opštinama koje krše zakonske odredbe u pogledu ključnih budžetskih dokumenata. Mjere se svode na privremeno obustavljanje uplaćivanja ustupljenih prihoda ovim opštinama. Smatramo da, dok Budva i Plav ne objave svoje završne račune i pokažu kako su trošle sredstva u 2012. godini, ne treba da dobijaju dodatna sredstva poreskih obveznika.

Za budžetsku transparentnost, ključno je blagovremeno objavljivanje završnog računa, kao konačne slike izvršenja budžeta i najvažnijeg instrumenta za kontrolu lokalnih budžeta. Za Budvu i Plav, svi pristojni rokovi za objavljivanje završnog računa su prošli. Sada je ostalo da Vlada i Ministarstvo finansija preduzmu mjere koje im po zakonu stoje na raspolaganju, kako bi ih primorali na ispunjavanje osnovnih zakonskih obaveza.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *