Saopštenje: Upravni sud usvojio tužbu Instituta alternativa

Prije nego što ih je proglasilo internim dokumentima, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija nije obavilo test štetnosti objavljivanja informacija sadržanih u komentarima eksperata Evropske komisije, niti je jasno obrazložilo takvu odluku, smatra Upravni sud.

Štura saopštenja sa internet stranice Ministarstva o samom održavanju ekspertskih misija nisu bila dovoljna da nam pruže odgovor na suštinsko pitanje: Kakvi su komentari eksperata Evropske komisije na rad i rezultate nadležnih organa u ključnim oblastima za napredak Crne Gore ka ostvarivanju vladavine prava? Zbog toga, IA je početkom juna prošle godine uputio resornom ministarstvu zahtjev za slobodan pristup informacijama, tražeći sedam izvještaja pripremljenih tokom ekspertskih misija Evropske komisije.

Izvještaji u čiji smo sadržaj htjeli da ostvarimo uvid su rezultati misija iz oblasti vladavine prava, konflikta interesa, pranja novca i finansiranja terorizma, efikasnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministarstvo nas je obavijestilo da su traženi dokumenti označeni oznakom “INTERNO”. Smatrajući da se na ovaj način bitno ograničava učešće nedržavnih aktera u donošenju javnih politika i kontroli njihovih sprovođenja, javno smo pitali: Šta se to krije u dokumentima EU eksperata, pa su pod oznakom ”interno”?. Uputili smo tužbu na ovakvo rješenje, navodeći da je Ministarstvo prekršilo ključne odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zakona o tajnosti podataka i Zakona o upravnom postupku.

Upravni sud je u svojoj odluci naveo da u rješenju nije naveden akt kojim su izvještaji označeni stepenom tajnosti, te da iz datog rješenja nije moguće pouzdano izvesti zaključak da su traženi podaci pravilno označeni stepenom tajnosti u skladu za Zakonom. Dodatno, Upravni sud navodi da MVPEI nije obavilo ni test štetnosti objelodanjivanja informacija.

Sudske odluke poput ove ohrabruju, jer obezbjeđuju javnost i otvorenost djelovanja organa državne uprave. Institut alternativa još jednom ističe važnost transparentnog i participativnog procesa evropske integracije u cilju donošenja što boljih zakonskih rješenja i unapređenja prakse.

Apelujemo na Ministarstvo da postupi shodno sudskoj odluci i Zakonu o upravnom sporu, te donese novo rješenje na naš zahtjev, utemeljeno obrazlažući svoju odluku i vodeći računa o pravu građana da kontrolišu javnu upravu koja je dužna da im za svoj rad polaže račune.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *