Saopštenje: Umjesto nadležnih institucija, IA objavio ugovore o reprogramu opštinskih dugova

Ugovori o reprogramu duga crnogorskih opština nisu proaktivno objavljeni na sajtovima Ministarstva finansija i lokalnih institucija, već je Institut alternativa morao da plati da bi ove važne informacije objavio na svom portalu Moj grad.

Institut alternativa je zahtjevom za slobodan pristup informacijama, dobio od Ministarstva finansija Ugovore o reprogramu duga 16 crnogorskih opština iz 2015. godine.

Ugovori, sklopljeni između Ministarstva finansija i 16 opština, definišu uslove u kojima će se reprogramirati dug koji se odnosi na neisplaćivane poreze i doprinose na zarade zaposlenih u lokalnim samoupravama, uključujući i ustanove i preduzeća čiji je osnivač opština.

Ukupna vrijednost ovih ugovora od 90 miliona eura upućuje na važnost njihovog objavljivanja. To bi bilo i u duhu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji podstiče prokativno objavljivanje informacija od javnog interesa. Međutim, ugovori su dostupni samo na zahtjev.

Ovo nije jedinstven slučaj nedovoljne transparentnosti informacija o stanju u lokalnim samoupravama. Napominjemo da je Institut alternativa pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva finansija u decembru prošle godine, nakon što nam je nezakonito odbijen pristup informaciji o lokalnim finansijama, koju je Vlada usvojila u julu 2015. godine.

Opštine koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom finansija su: Danilovgrad, Budva, Pljevlja, Šavnik, Bijelo Polje, Nikšić, Mojkovac, Kolašin, Cetinje, Andrijevica, Bar, Berane, Rožaje, Plav, Ulcinj, Žabljak.

Opština Nikšić treba da izmiri najveći dug, u iznosu od skoro 18 miliona eura, dok je opština Andrijevica u obavezi izmirivanja najmanjeg duga, od oko 370 hiljada eura.

Ugovorima je određen i period reprograma poreskog duga. Većina opština ima dvije decenije na raspolaganju, ali to nije slučaj sa primorskim opštinama, Budva i Bar, gdje se reprogram višemilionskih dugova određuje na pet godina.

Ugovorima o poreskom reprogramu duga, u cjelini možete pristupiti na IA portalu Moj grad.

IVANA BOGOJEVIĆ

Saradnica na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *