Saopštenje: Šest ministara odbilo finansiranje NVO u 2018. godini

Priča o navodnoj saradnji Vlade i NVO trajala je do prve važne odluke u primjeni novog Zakona o NVO. Odbijanje saradnje sa NVO u borbi protiv korupcije negativno će uticati na dalji proces evropskih integracija.  

Institut alternativa (IA) poziva Vladu Crne Gore da obaveže ministarstva koja još uvijek nisu utvrdila programe finansiranja NVO u 2018. godini, da to hitno učine.

Pozivamo predsjednika Vlade Duška Markovića da obaveže Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga ministarstva koja to nisu uradila, da suštinski otvore proces analize prioriteta i konsultacija sa NVO u planiranju finansiranja NVO programa i projekata u 2018. godini.

IA je prošle sedmice upozorio da trećina ministarstava ne poštuje Zakon o NVO, pa tako ne planira da izdvoji sredstva za projekte nevladinih organizacija naredne godine, koje bi im mogle pomoći u kreiranju javnih politika. Podsjećamo da se radi o Ministarstvu javne uprave, unutrašnjih poslova, finansija, vanjskih poslova, nauke, održivog razvoja i turizma.

Nakon reagovanja IA, Ministarstvo javne uprave se oglasilo i potvrdilo da ne planira da izdvoji sredstva za finansiranje projekata NVO u oblasti “reforma javne uprave“, za sledeću godinu. Ministarstvo je na ovaj način odlučilo koje to oblasti nisu prioritetne za program finansiranja projekata NVO, odnosno koje jesu, bez prethodnog konsultovanja sa nevladinim organizacijama.

Posebno naglašavamo zabrinutost za ovakvo postupanje Ministarstva javne uprave koje je nadležno za sprovođenje Zakona o NVO, zbog čega je IA uputio pismo Predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Dušku Markoviću, i pozvao ga da odbije predlog da Vlada usvoji prioritete finansiranja nevladinih organizacija u 2018. godini, bez uključivanja oblasti koje su neposredno vezane za prioritete procesa evropskih integracija, odnosno borbu protiv korupcije i vladavinu prava. Riječ je, najprije, o oblasti ”reforme javne uprave ” kod Ministarstva javne uprave, a potom o oblastima ”upravljanja javnim finansijama” kod Ministarstva finansija i ”razvoja integriteta i efikasnosti rada policije” kod Ministarstva unutrašnjih poslova.

Praćenje rezultata u pomenutim oblastima od velikog je značaja za praćenje napretka u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori. Ova ministarstva imaju ključnu ulogu u ostvarivanju rezultata u Poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava, Poglavlju 24- Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i Poglavlju 32-Finansijska kontrola. Imajući u vidu značaj pomenutih oblasti, koristimo ovu priliku da naglasimo potrebu da nevladine organizacije, kroz nezavisna istraživanja i aktivnosti, pružaju doprinos u praćenju benefita koje će oblast reforme javne uprave, upravljanja javnim novcem i razvoja efikasnosti rada policije imati za građane.

Ovom prillikom naročito upozoravamo da ovakva odluka i odgovor Ministarstva javne uprave, kao i dosadašnje postupanje svih šest ministarstava predstavlja rizik i opasnost od mogućeg daljeg isključivanja civilnog sektora iz važnih reformskih procesa u Crnoj Gori.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *