Saopštenje povodom razbijanja protesta

IA poziva nadležna tijela za nadzor policije da se hitno uključe u kontrolu postupanja policije u razbijanju protesta

Policija je jutros upotrebom sile razbila protest građana u organizaciji Demokratskog fronta koji se održavao ispred Skupštine Crne Gore.

Iskazujemo zabrinutost za svaku prekomjernu, neopravdanu i nezakonitu upotrebu sile i postavljamo pitanje da li je akciji policije prethodilo zvanično saopštenje organizatorima o prekidu protesta.

Pozivamo skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu da hitno zakaže kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i direktora policije o svim okolnostima jutrošnje akcije policije.

IA najoštrije osuđuje svako nasilje prema poslanicima, novinarima i građanima. Posebno nas zabrinjava udaljavanje novinara sa mjesta događaja, zabranjivanje snimanja i prijetnje novinarima, što su krajnje nedemokratske prakse ograničavanja slobode medija i rada novinara.
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, u skladu sa svojim ovlašćenjima, mora hitno provjeriti postupanje prema uhapšenim licima u prostorijama policije i utvrditi da li je bilo i naknadne upotrebe sile.

Unutrašnja kontrola mora hitno i nepristrasno ispitati postupanje svakog pojedinačnog policijskog službenika i dati zvaničan izvještaj.

Pozivamo sve aktere da u okvirima Ustava i zakona ostvare svoja prava, uključujući pravo na slobodno udruživanje i okupljanje, te da mirno i primjereno odgovore na nastalu situaciju.

Insistiramo da se, bez izuzetka, utvrdi odgovornost i da se svaki nezakoniti postupak najstrože sankcioniše, od najvišeg do najnižeg nivoa.

Nadležne institucije moraju da odgovore da li je postupanje pod krinkom sprovođenja zakona preraslo u politički obojeno postupanje.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *