Saopštenje: Poslanici da budu informisani o radu unutrašnje revizije

Institut alternativa je dostavio sugestije za dopunu Zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, koje smo danas, na poziv predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predstavili na sjednici Odbora. Naši prijedlozi idu u pravcu jačanja nezavisnosti unutrašnjih revizora, uvođenja kaznenih odredbi za kršenje zakona i “otvaranja” podataka o stanju sistema unutrašnjih finansijskih kontrola za poslanike, državne revizore i javnost.

Ključna stvar za koju se zalažemo je da godišnji konsolidovani izvještaj o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola bude dostupan javnosti i dostavljen Skupštini i Državnoj revizorskoj instituciji. Radi se o ključnom dokumentu preko kojeg se može pratiti stvarni domet i rezultati dosadašnjih napora na polju uvođenja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

Kako stvari trenutno stoje, Zakonom nije definisana obaveza izvještavanja Skupštine ili DRI. To znači da poslanici nemaju uvid u broj izvršenih revizija, broj izrečenih preporuka i procenat njihovog ispunjenja, niti mogu saznati koji su to problemi i nepravilnosti koje unutrašnji revizori uočavaju.

Na ovaj način odstupilo se od dobre prakse koju zagovara Evropska komisija, koja nedvosmisleno preporučuje da se konsolidovani izvještaj dostavlja Skupštini kako bi se poboljšao parlamentarni nadzor nad procesima rizika i kontrole kojima se bave upravljačke strukture u javnom sektoru.

Institut alternativa se Upravnom sudu žalio na odluku Ministarstva finansija kojim je ovaj izvještaj proglašen povjerljivim dokumentom. Upravni sud je još u aprilu prošle godine poništio rješenje Ministarstva finansija i utvrdio da je praksa proglašavanja ovog izvještaja nije u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Ipak, Ministarstvo finansija do današnjeg dana nije donijelo novo rješenje niti učinilo ovaj izvještaj javnim.

Pozivamo poslanike u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet da se amandmanskim djelovanjem izbore za sopstvenu bolju informisanost i uvid u dragocjene informacije o radu unutrašnje revizije u javnom sektoru.

Naše prijedloge dostavljene Odboru za ekonomiju, finansije i budžet možete preuzeti ovdje.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *