Saopštenje: Podrška otvaranju parlamentarne istrage u vezi sa privatizacijom Telekoma

Institut alternativa podržava inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o privatizaciji Telekoma Crne Gore.

Pozivamo poslanike vladajuće većine da podrže sprovođenje parlamentarne istrage jer ne postoje formalno pravne prepreke za njeno otvaranje, što se može vidjeti i iz informacije Ministarstva pravde povodom predloga odluke o otvaranju parlamentarne istrage.

Na ovaj način želimo ukazati na značaj kontrolnog mehanizma parlamentarne istrage u ispitivanju pitanja od javnog interesa, ali i da istaknemo uvjerenje da u ovom konkretnom slučaju njeno održavanje može doprinijeti rasvjetljavanju sumnji o koruptivnim radnjama.

S obzirom na to da u Crnoj Gori parlamentarna istraga nije korišćena od usvajanja važećeg Poslovnika Skupštine 2006. godine, njeno sprovođenje ukazalo bi na opredijeljenost svih političkih partija u parlamentu da se unaprijedi, za sada, slaba kontrolna funkcija parlamenta. Takođe, sprovođenje parlamentarne istrage označilo bi spremnost članova parlamenta da se ovaj instrument razvija, te češće primjenjuje u praksi na što funkcionalniji način.

Institut parlamentarne istrage u mnogim zemljama se pokazao kao izuzetno važan kontrolni mehanizam parlamenta u odnosu na izvršnu vlast. Uzimajući u obzir da u Crnoj Gori regulisanje ovog instrumenta ima normativnih nedostataka, smatramo da je neophodno njegovo zakonsko regulisanje kako bi se tim pravnim okvirom precizno definisale nadležnosti anketnog odbora i njegova posebna ovlašćenja.

Zakonom o parlamentarnim istragama treba propisati obavezu državnih službenika da budu saslušani pred anketnim odborom, kao i kaznene odredbe za neodazivanje na poziv. Ovakvim zakonskim odredbama značajno bi se unaprijedio mehanizam parlamentarne istrage u našoj zemlji, ali i pratila praksa većine zemalja razvijene parlamentarne demokratije koje su parlamentarne istrage uredile posebnim zakonom.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *