Saopštenje: Pet zvjezdica transparentnosti za Institut alternativa

Institut alternativa je treću godinu zaredom dobio pet zvjezdica za transparentnost svojih finansija, prema istraživanju koje je sprovela međunarodna neprofitna organizacija Transparify.

IA transparify logoU izvještaju koji je danas objavljen, a kao i prethodnih godina, obuhvatio je i Crnu Goru, Institut alternativa je dobio pet zvjezdica za transparentnost, zajedno sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT). Time smo se našli u društvu prestižnih istraživačkih centara, kao što su Bruegel i International Crisis Group iz Belgije i Amnesty International iz Velike Britanije.

“Izvještaj omogućava građanima, novinarima i donosiocima odluka da identifikuju istraživačke centre koji su posvećeni integritetu i transparentnosti istraživanja i zagovaranja javnih politika. Istovremeno, on ukazuje i na one organizacije koje primaju novac iza zatvorenih vrata”, naglašeno je u izvještaju.

Ukupno 200 istraživačkih centara, koje je obuhvatilo ovogodišnje istraživanje, rangirani su na skali od 0 do 5 u odnosu na to koliko transparentno prikazuju izvore svog finansiranja. Oni centri koji su dobili pet zvjezdica omogućavaju javnosti jasne i detaljne informacije o tome ko ih finansira, sa koliko novca i za koje aktivnosti i, samim tim, mogu poslužiti kao primjer na koji se treba ugledati.

Transparify je međunarodna incijativa, pokrenuta 2014. godine i podstaknuta činjenicom da istraživački centri širom svijeta igraju sve veću ulogu u formulisanju javnih politika i javnim debatama.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *