Saopštenje: Pasivnost u radu nije preporuka za reizbor

Institut alternativa (IA) ne podržava ponovno imenovanje aktuelnog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na tu poziciju, jer pasivnost u radu tokom proteklog mandata nije dobar osnov za njegov reizbor.

IA je više puta ukazivao na propuste u radu aktuelnog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda/Ombudsmana pa iz tih razloga ne možemo podržati ponovno imenovanje gospodina Bakovića. Smatramo da on nije u dovoljnoj mjeri doprinio pozitivnom učinku institucije Zaštitnika, što je i Evropska komisija (EK) prepoznala u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2015. godinu, ocijenivši da su kapaciteti Zaštitnika za efikasno postupanje po žalbama i dalje ograničeni, uprkos nekim poboljšanjima u pogledu resursa.

Iako je notiran relativno visok stepen sprovođenja preporuka koje Ombudsman donosi, sveukupno posmatrano, broj donijetih preporuka je i dalje izuzetno nizak (svega 77 preporuka za 24 mjeseca), što govori o manjku proaktivnosti ove institucije kada je u pitanju zaštita ljudskih prava od organa javne vlasti.

Neke od ovih problema prepoznaje i SIGMA, zajednička inicijativa EK i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Izvještaju o ispunjenosti principa javne uprave u Crnoj Gori. SIGMA takođe ukazuje na mali broj preporuka Ombudsmana i ističe negativna mišljenja nekoliko nevladinih organizacija o njegovom radu. Smatramo i da bi Parlament i domaće institucije trebalo da uvaže ove stavove civilnog društva.

Takođe, kada je riječ o imenovanju Ombudsmana, predlaganjem samo jednog, i to istog kandidata od strane predsjednika Vujanovića, ugrožava se konkurentnost za izbor na tu poziciju. Stoga je trebalo iskoristiti mogućnost predlaganja više kandidata, kako bi, po principu konkurentnosti, a na osnovu poznavanja modernog koncepta ljudskih prava i ličnih i profesionalnih kvalifikacija, mogao biti izabran novi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Aktuelni Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, dakle, nije ostvario očekivani napredak u fukcionisanju ove institucije što ga ne preporučuje za ponovno imenovanje na ovu funkciju. Stoga apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da ne podrže predloženog kandidata.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *