Saopštenje: Odbor za antikorupciju da intenzivira rad

Rijetkost u sazivanju sjednica Odbora za antikorupciju tokom ove godine dovela je u pitanje njegovu sposobnost da ispuni zacrtane ciljeve, što nameće obavezu češćeg sastajanja članova ovog tijela u narednom periodu.

Po broju održanih sjednica, Odbor za antikorupciju je najpasivnije stalno radno tijelo u Skupštini Crne Gore.

Održano je ukupno osam sjednica a najduža pauza u radu ovog tijela bila je skoro četiri mjeseca, u periodu između 27. marta i 24. jula.

Institut alternativa (IA) stoga apeluje na proaktivniji pristup članova, predsjednika i novoizabranog zamjenika predsjednika Odbora kada su u pitanju nagomilane obaveze u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori.

To naročito dobija na važnosti ukoliko se uzmu u obzir, na jednoj strani, neiksustvo Odbora koji je počeo sa radom tek u poslednjem sazivu parlamenta, i njegov relativno ambiciozni godišnji plan rada, na drugoj strani.

Podsjećamo, plan rada za 2013. godinu ovog radnog tijela, između ostalog, predviđa kontinuirano održavanje kontrolnih i konsultativnih saslušanja, i razmatranje posebnih izvještaja i informacija koje bi Odbor trebalo da traži od nadležnih institucija.

Takođe, planirana je analiza sistemskih zakona u borbi protiv korupcije, kao i analiza rizika korupcije u izgradnji objekata i uređenju prostora.

Pasivnost Odbora u prethodnom periodu, međutim, dovela je u pitanje ispunjavanje nekih osnovnih obaveza koje bi, po prirodi stvari, tijelo čije su glavne nadležnosti nadzor i analiza rada državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala trebalo da obavlja.

Naime, planom zacrtani rok da do kraja juna ove godine budu razmatrani prošlogodišnji izvještaji o radu Vrhovnog državnog tužioca, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Agencija za nacionalnu bebjednost, Sudskog savjeta, u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, davno je istekao.

Takođe, IA podsjeća da još uvijek nijesu utvrđene procedure za razmatranje predstavki upućenih Odboru. Da na nivou Skupštine nedostaju procedure za postupanje na osnovu pritužbi građana upozorila je i Evropska komisija u prošlogodišnjem izvještaju o napretku Crne Gore.

IA zato poziva članove Odbora i Kolegijum Skupštine da riješe ovo pitanje, kako se nepravovremenim i nepotpunim odgovorima na predstavke građana ne bi ugrozio legitimitet ovog tijela

Iako izražavamo zadovoljstvo što je većina naših preporuka predstavljenih u papiru “Odbor za antikorupciju:lijek ili placebo?” našla svoje mjesto u godišnjem planu rada, smatramo da je neophodno da Odbor intenzivira svoj rad kako bi ispunio preostale zacrtane ciljeve, koji bez sazivanja sjednica i rada ovog tijela ostaju mrtvo slovo na papiru.

Milena MILOŠEVIĆ
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *