Saopštenje: Objasniti građanima upotrebu SAJ-a

Pozivamo direktora Uprave policije da objasni zašto su službenici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) intervenisali u “Trokaderu” u Budvi, kako prenosi ND Vijesti 10. jula ove godine.

Kako se u tekstu navodi, “specijalci” su izvršili ciljani pretres građana u diskoteci koji su sjedjeli za tri stola.

Budući da se očigledno ne radi o potencijalnoj terorističkoj prijetnji, niti o talačkoj situaciji koja je “pitanje života i smrti”, niti o akciji lišavanja slobode počinilaca krivičnih djela od kojih je očekivano pružanje otpora vatrenim oružjem, nije jasno zašto je reagovala Specijalna antiteroristička jedinica.

Ova policijska akcija, prema medijskim navodima, nije rezultirala hapšenjem bilo kojeg lica niti je pronađen i oduzet ijedan nedozvoljeni predmet, što može govoriti o tome da SAJ nije raspolagao kvalitetnim operativnim podacima koji su bili povod za akciju.

Iz svega navedenog se stiče utisak da je cilj bio zastrašivanje i disciplinovanje “bezbjednosno interesantnih lica” koja nisu osumnjičena za bilo koje krivično djelo, u protivnom bi bili uhapšeni.

Imajući u vidu da Uprava policije raspolaže sa još dvije jedinice posebne namjene – Interventnom i Posebnom jedinicom, tražimo od Uprave policije da odgovorno objasni zašto elitna jedinica, specijalizovana za najsloženije policijske poslove, vrši kontrole po primorju i šta je onda uloga drugih organizacionih jedinica policije.

Uprava policije se oglašavala i u situacijma od mnogo manjeg profesionalnog značaja i javnog interesa, dok u navedenom primjeru i pored medijskh navoda i nejasnoća o tome šta se desilo – izostaje javno zvanično saopštenje Uprave policije o navedenom događaju i odgovor na pitanja koja postavljamo u ovom prilikom.

Dina Bajramspahić
istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *