Saopštenje: Nejasna matematika politike zapošljavanja u opštinama

Prema posljednim strateškim ciljevima reforme javne uprave, Vlada ne namjerava da stane na put prekomjernom zapošljavanju u crnogorskim opštinama.

Planirani broj smanjenja zaposlenih u lokalnim upravama do kraja ove godine je 600, što ne odstupa značajno od povećanja zaposlenih u određenom broju opština tokom 2016. godine.

Samim tim, nejasno je na koji način Vlada planira da ostvari racionalizaciju zapošljavanja na lokalnom nivou.

Naime, prema izvještaju o realizaciji Akcionog plana za primjenu Strategije reforme javne uprave, broj zaposlenih u 20 opština porastao je za 441 u 2016. godini, dok za 3 opštine (Berane, Plav i Pljevlja) uopšte nisu dostavljeni podaci.

U istom dokumentu, Vlada po prvi put definiše ciljanu vrijednost za smanjenje broja zaposlenih u lokalnim upravama – za oko 600.

Iako u narednim redovima Vlada samu sebe demantuje, pa tvrdi da podaci o povećanom broju zaposlenih ne znače nužno povećanje, jer se u najvećem broju slučajeva radi o usklađivanju radnog odnosa već zaposlenih lica sa izmjenama zakonskih propisa, građani i dalje ostaju uskraćeni za informacije o stvarnom stanju na terenu i stvarnim ciljevima u ovoj oblasti.

Naime, nejasno je:

  • Koje su to izmjene zakonskih propisa nametnule usklađivanje radnog odnosa zaposlenih u opštinama, kada su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnim službenicima u toku, a na snazi su stare odredbe?
  • Kakvo je stanje u opštinama za koje nijesu dostavljeni podaci?
  • Na čemu je utemeljena ciljana vrijednost smanjenja broja zaposlenih za 600?

Prvi Izvještaj o primjeni Strategije za reformu javne uprave obiluje i drugim nelogičnostima. Tako se, između ostalog, tvrdi da je procenat ažurnosti Centralne kadrovske evidencije, informacionog sistema koji bi trebalo da sadrži podatke o broju i strukturi zaposlenih u državnim organima, 85%. U produžetku se tvrdi da je u toku izrada evidencije o blagovremenom i sveobuhvatnom dostavljanju podataka u ovaj sistem. Nameće se logično pitanje: Na osnovu čega je onda utvrđen procenat ažurnosti ove važne evidencije?

Institut alternativa, u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, uz podršku Evropske unije, takođe prati primjenu Strategije za reformu javne uprave do 2o20. godine.

Prvi monitoring izvještaj ćemo objaviti polovinom ove godine.

Pratite http://mojauprava.me/ za više informacija.

Milena Milošević
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *