Saopštenje: Korupcija u javnim nabavkama skrivena zakonskim okvirom

Dvije trećine crnogorskih građana smatra da su zloupotrebe i neregularnosti u javnim nabavkama česte, na šta ukazuju i rezultati jednogodišnjeg monitoringa Instituta alternativa. Uprkos tome, prekršajna i krivična odgovornost u ovoj oblasti po pravilu izostaju.

Nepravilnosti koje smo utvrdili u izvještajima o javnim nabavkama pokazuju da, često, važne informacije o javnim nabavkama ili nisu dostupne, vjerodostojne ili valjano predstavljene, što se negativno održava na transparentnost. Takođe, loša primjena zakonskih rješenja povećava rizik za korupciju, dok odgovorna lica naručilaca najčešće ne snose odgovornost, odnosno ostaju nesankcionisana, a sistem kao takav omogućava da ovo ostane prikriveno i predstavljeno unutar zakonskog okvira. Javnost nije pravovremeno i precizno upoznata sa stanjem u oblasti javnih nabavki što je rezultat loše dinamike, forme i sadržine izvještaja. Portal javnih nabavki kao osnovni instrument putem kojeg se objavljuju dokumenti od značaja za proces nije u dovoljnoj mjeri razvijen niti pouzdan.

Uprava za javne nabavke u godišnjem izvještaju koriguje informacije naručilaca, ali ne navodi greške, pa se one pojavljuju iz godine u godinu. I sama Uprava navodi pogrešne cifre o ukupnim budžetima za javne nabavke u šta smo se uvjerili upoređivanjem ovih informacija sa pojedinačnim izvještajima obveznika primjene Zakona. Uprava, dalje, u godišnjem izvještaju navodi samo neka kršenja Zakona o javnim nabavkama i to na nivou uzorka. Javnost ne može da ostvari uvid u potpunu evidenciju obveznika koji su snosili prekršajnu odgovornost.

Nepravilnostima u postupcima javnih nabavki doprinosi i slaba kontrola postupaka i ugovora, budući da je ovo u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove u kojoj su zaposlena samo dva inspektora za javne nabavke.

Da su neregularnosti u javnim nabavkama česte, a njihovo sprovođenje pod političkim uticajem, misle i crnogorski građani. Svaki drugi građanin Crne Gore (49%) ističe da se proces javnih nabavki odvija u skladu sa stranačkim interesima – što je značajno više u odnosu na 2012. godinu (34%). Dvije trećine građana ističe da su malverzacije i zloupotrebe prilikom sprovođenja javnih nabavki česta pojava u Crnoj Gori. Isto kao i prije tri godine kada smo ovakvo istraživanje sproveli. Međutim, u odnosu na 2012. godinu sada je registrovano značajno više građana koji ističu da javne nabavke služe za bogaćenje pojedinaca i legalizaciju korupcije. Više od polovine građana je, takođe, nezadovoljno kontrolom javnih nabavki (59%). Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta alternativa u julu sproveo IPSOS Strategic Marketing u okviru projekta ”Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama” koji sprovodimo uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Ovdje možete pogledati snimke sa jučerašnje panel diskusije:

Panel diskusija „Kako protiv korupcije u javnim nabavkama?“ organizovana je u okviru projekta Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama, koji Institut alternativa (IA) sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije. Aktivnosti projekta usmjerene su ka jačanju saradnje između državnih i nedržavnih aktera u utvrđivanju nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i formulisanju preporuka za unaprijeđenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *